Vacanţa la munte: Ce alegem România sau Ucraina?

Dubai, Egipt, Thailanda sau poate Austria, Bulgaria, Franţa? Când vine vorba de vacanţa de iarnă, mintea o ia, uneori, razna. Ba vrei la munte, ba vrei la mare, ba vrei să vizitezi o ţară europeană cu tradiţie… Mintea ca mintea, dar buzunarele arată de cele mai multe ori direcţia: România ori Ucraina.

 Girafa călătoare a încercat pârtiile şi dintr-o ţară şi din alta (cum? nu vă închipuiţi o girafă pe schiuri?:)) şi îţi va spune tot ce i-a plăcut sau nu i-a plăcut în cele mai populare destinaţii alese de moldoveni pentru vacanţa de iarnă.

Câţiva ani în urmă, România era în topul preferinţelor celor care alegeau să meargă la munte. De vreo 3-4 ani, însă, Ucraina atrage tot mai mulţi turişti cu cele peste 50 de kilometri de pârtii din regiunea Bukovel.

Poiana Braşov şi Bukovel – în topul destinaţiilor

Dacă am alege câte o regiune din cele două ţări, atunci ar fi Poiana Braşov în România şi Bukovel în  Ucraina. Acestea sunt cele mai populare şi bune zone de schi de aici – ca infrastructură, pârtii, posibilităţi de distracţie şi locuri de vizitat.  Le-am pus pe toate pe cântar, ca să vedem încotro înclină balanţa.

1

Bukovel

Pârtii, schi & echipamente

 Câţiva ani în urmă, regiunea Bukovel nu era decât o zonă muntoasă obişnuită, o regiune pustie, fără pârtii, pensiuni sau alte zone de agrement. După un proiect reuşit şi investiţii de milioane, Bukovelul a prins viaţă. Acum aici poţi găsi 61 de pârtii excelente, care fac cam cât toate pârtiile din România, adunate la un loc.

Poiana Brașov are o istorie de mai bine de 100 de ani şi este cea mai populară stațiune de schi din România. Poiana are un domeniu schiabil care se întinde pe aproximativ 80 de hectare și un total de 24 km de pârtii cu diverse grade de dificultate.

Pe lângă pârtii, pentru a schia mai ai nevoie şi de echipamente speciale. Dacă analizăm preţurile de închiriere a schiurilor, snowboard-ului, ATV-urilor şi a altor echipamente sportive, în Ucraina costurile sunt uşor mai mici decât în România, cu 1-2 euro.

 

 

Cazare

 Atât regiunea Bukovel, cât şi Poiana Braşov dispun de o mulţime de hoteluri de lux, pensiuni, vile sau cabane. Preţurile variază în dependenţă de condiţii şi distanţa faţă de pârtii. În mediu, în Ukraina preţurile pentru cazare sunt cu 10 euro mai mari, pentru aceleaşi condiţii în România. În schimb, aici sunt mai apreciate pârtiile şi zonele de agrement. Dacă alegi să te cazezi chiar în zona turistică, preţurile s-ar putea să te bată la buzunar. Mai ieftin este să alegi o regiune din apropiere, cum ar fi Yaremche (Яремче) sau Mikulichin (Микуличин) pentru Bukovel şi Bran, Sinaia, Râşnov pentru Poiana Braşov. De regulă, agenţiile de turism asigură transferul la pârtii în fiecare dimineaţă şi seară.

Infrastructură

Regiunea Bukovel este apreciată pentru infrastructura sa bine organizată. Asta datorită unei bune proiectări, a unor investiţii serioase şi a modului organizat în care s-au construit toate pârtiile, zonele de odihnă şi pensiunile în doar câţiva ani. Asta spre deosebire de Poiana Braşov, unde lucrurile sau ridicat, rând pe rând, în cei peste 100 de ani de când este cunoscută ca zonă de schi.

Lipsa parcărilor este unul din neajunsurile cu care se vor lovi cei care vor veni să schieze în Poiană. În Bukovel, în schimb, există parcări multietajate chiar în apropiere de pârtii şi mai multe drumuri de acces spre acestea.

facebook poiana brasov

Poiana Braşov

 Distracţii

Dacă mergi la munte pentru distracţie, atunci Bukovel îţi va da zeci de posibilităţi ca se distrezi la maximum. Pârtiile excelente pentru schi, ATV-uri, sănii trase de câini, paintball, snowboard sau snowbike sunt doar câteva dintre activităţile pe care trebuie neapărat să le încerci! Tot aici găsiţi Centrul de agrement ”Buka”, unde poţi juca bowling, billiard, aero-hokey ş.a., un Centrul de distracție pentru copii ”Leopark” şi tot pentru cei mici “Kinder Club”.

Şi în Poiana Braşov poţi merge la săniuş, cu skiurile, snowmobil-ul sau snowboard-ul. În sezonul cald se pot practica sporturi extreme: bungee-jumping la Cheile Râșnoavei, la 9 kilometri de Poiana Brașov, sărituri cu parașuta, parapanta, deltaplanul și cățărări.

Locuri de vizitat

Cei care merg la munte nu doar pentru a schia, dar şi pentru a vizita cât mai multe obiective turistice, trebuie să ştie că vor avea ce vedea şi într-o regiune şi în alta, chiar dacă, la acest capitol, balanţa înclină înspre România.

Câteva dintre locurile pe care trebuie să le vezi în Braşov sunt: Biserica Neagră, Cetatea Braşovului, Casa Sfatului ş.a. În apropierea Braşovului puteţi vizita şi Castelul Bran, Cetatea Făgăraş, Cetatea Râşnov. În zona Bukovel poţi să vezi mai multe cascade, cum ar fi Jeneţkii, Trufaneţki, izvoare de apă minerală, dar şi câteva muzee în Yaremche.

Vize, vamă & Co

 Dar până a ajunge să ne bucurăm din plin de tot ce ne poate oferi o vacanţă la munte, mai avem de trecut prin câteva etape: vamă, drum lung şi, uneori, bătăi de cap pentru obţinerea vizei.

Dacă planificaţi să mergeţi în România cu paşaportul moldovenesc trebuie să vă încărcaţi cu multă răbdare, pentru că în această perioadă Consulatele sunt ultra aglomerate, iar procesul de obţinere a unei vize extrem de anevoios. Riscaţi să rămâneţi fără vacanță de iarnă, dacă nu vă planificaţi aceste chestiuni din timp. Mult mai simplu, în acest caz, este să lăsaţi totul în mâinile unor specialişti de la agenţiile de turism, deoarece acestea sunt acreditate şi pot obţine mai simplu vizele de călătorie.

Un plus în favoarea Ucrainei este faptul că cetăţenii moldoveni nu au nevoie de viză pentru a vizita această ţară.

În perioada de vârf (sărbătorile de iarnă), trecerea graniţei poate fi o adevărată încercare, în special dacă vorbim de vama Moldova-România. Vama cu statului ucrainean se trece, de regulă, mai uşor, fiind mai puţin aglomerat în această perioadă.

Că e mai bine la Bukovel, că e mai bine la Poiana Braşov… alegerea aparţine fiecăruia!

Girafa Călătoare vă doreşte o vacanţă frumoasă indiferent unde veţi merge (sau unde veţi rămâne)! 🙂

 

Posted in Blog, Lucruri utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *