PRAGA: Cazare, mâncare, transport, shopping – sfaturi utile!

Praga este un oraş care te cucereşte de la prima întâlnire şi dacă eşti pasionat de clădiri cu arhitectură gotică, cu istorie de veacuri, de străzi pietruite sau… de bere şi mâncare bună, trebuie neapărat să vezi acest oraş măcar odată în viaţă. În articolul precedent Girafa Călătoare ţi-a povestit despre cele mai interesante locuri din capitala Cehiei, astăzi îţi va spune cum poţi să ajungi aici, unde să te cazezi, ce să mănânci şi multe alte lucruri utile!

Cum poţi ajunge în Praga mai ieftin

Girafa Călătoare a mers la Praga cu autobuzul. E o călătorie mai lungă şi un pic obositoare, dar dacă vrei să economiseşti, e o soluţie numai bună. Autobuzul Chişinău-Praga face mai bine de 24 de ore de drum şi costă în jur de 80 euro. Dezavantajul autobuzului e că are foarte multe stații, mai ales în România și că tot de acolo urcă și merg înspre Cehia o mulțime de romi (nu că Girafa ar face discriminare, dar…). Sunt şi microbuze înspre Praga, au cam aceleaşi preţ & timp de mers ca şi autobuzele, dar sunt mai puţin confortabile. Poţi merge şi cu avionul din Chişinău, dar e exagerat de scump. O altă soluţie, mai ales pentru cei care nu au nevoie de viză, este să ia avionul din Bucureşti, de la companiile low cost.

Recomandare de cazare de la Girafa Călătoare (cu rimă!)

În vacanţa ei de 7 zile în Praga, Girafa a stat la o pensiune, într-o cameră pentru 2 persoane (ăăă, girafe), cu mic dejun inclus. Rezervarea o poţi face în prealabil pe site-ul www.booking.com, de unde găseşti hotel în orice colţ al lumii.

Praga1

Girafa Călătoare a fost mulţumită de pensiunea Guesthouse Davids

Guesthouse Davids (Penzion Davids) se numeşte pensiunea de care, apropo, am rămas foarte mulţumiţi. Principalul avantaj al acesteia este faptul că se află chiar lângă staţia de autobuz şi, deci, nu mai trebuie să cauţi cazare când ajungi, cărând bagaje după tine, căci numai cobori din autobuz şi ajungi „acasă”. Pe lângă asta, Guesthouse Davids este amplasat chiar lângă staţia de metrou Florenc, de unde se poate ajunge în diferite zone importante ale oraşului. În plus, hotelul se află la numai 20 de minute de mers pe jos de la renumita piaţă a oraşului vechi din Praga.

Dacă mai spunem că această cazare e dotată cu baie, wc şi mini-bucătărie, preţul de 250 euro pentru 2 persoane (girafe), pentru 7 zile în Praga, e ideal!

Dejunul se serveşte aici în fiecare seară (da, da, aţi auzit bine!) şi se lasă într-un fel de coşuleţ în faţa uşii. De ce seara? Ca să nu fii nevoit să te trezeşti dimineaţa la o anumită oră. Dejunul a fost de fiecare dată diferit şi destul de consistent – iaurt, chifle, gem, caşcaval, salam, plicuri cu ciocolată fierbinte sau cafea ş.a. La parterul Pensiunii Davids se găseşte un restaurant italienesc, iar în apropiere se găsesc mall-uri şi supermarket-uri, ceea ce e foarte comod pentru cei care nu vor să cheltuiască prea mult pe masă. Deşi, aici mâncarea e atât de gustoasă, încât se merită să iei masa în oraş (îţi povestesc mai jos).

Ce să mănânci în Praga

Dacă ajungi în Republica Cehă, recomand să mănânci la restaurant şi să comanzi de fiecare dată altceva. Mâncarea cehă este extrem de gustoasă, de săţioasa, de interesantă, de bună şi, nu în ultimul rând, ieftină! 

Mancare

În Cehia se mănâncă bine şi se bea multă bere bună!

Praga este locul perfect pentru cei cărora le place carnea, căci aceasta este principala componentă a bucătăriei naţionale. Girafa a mâncat aici genunchi de porc la cuptor (servit într-o manieră originală) cu câteva tipuri de sos, rață coaptă cu varză înăbușită şi pâine tradițională din cartofi, porumb și grâu (numită knedlíky), găinuşă coaptă și costiță de porc, gulaș, carne de struț ş.a. Toate gătite excelent! Şi, desigur, însoţite de cele mai felurite tipuri de bere. E păcat să vii în Cehia şi să nu bei bere, pentru că e foarte bună şi destul de ieftină.

Trebuie să știi că porțiile sunt foarte mari, de aceea, mai mult de un fel de mâncare de bază la o masă nu comanda. Apropo, chelnerii cunosc, de obicei, limba rusă sau engleză. Dacă vrei să ştii mai multe despre ce să mănânci şi unde anume, citeşte articolul Cum să mănânci ieftin, gustos şi tradiţional în Praga.

Pozor!

Pozor înseamnă la cehi Atenţie! Da! Chiar dacă ştiutorii de rusă vor face o altă asociere, acest cuvânt vine doar să te atenţioneze.

Exchange Praga

Ai grijă la casele de schimb valutar din Praga!

Ei bine, la ce trebuie să fii atent în Praga. În primul rând, la schimburi valutare! Girafa a avut o experienţă neplăcută şi s-a învăţat minte. Vei găsi aici un sistem destul de întortocheat de schimb al valutei, de aceea trebuie să fii foarte atent. Dacă schimbi o sumă mai mare de bani, e un curs convenabil, dar dacă schimbi 100, 300 euro poţi să te arzi, pentru că e un curs mult mai mic, pe care însă nu-l observi, pentru că te buimăceşte cursul cel mai convenabil, care însă, e doar pentru tranzacţii mari. De asemenea, nu schimba bani la cei care vând şi cumpără bani pe stradă.

Cel mai bine ar fi să schimbi bani la bănci sau la agenţiile de schimb valutar autorizate, pe care le poţi găsi chiar şi în hoteluri sau lângă centrele comerciale. Oricum, ar fi indicat să ai mereu la tine bani locali schimbaţi.

Shopping la Praga

Capitala cehă este celebră pentru monumentele sale deosebit de frumoase şi mai puțin pentru magazinele care împânzesc orașul. Însă, dacă ajungi la Praga, nu ocoli magazinele pentru că vei găsi, cu siguranța, lucruri interesante, multe fiind la preţuri accesibile, mai ales dacă prinzi sezonul reducerilor.

Broşuri, bilete de metro şi bancnote naţionale - uneori sunt mai bune decât orice suvenir! :)

Broşuri, bilete de metro şi bancnote naţionale – uneori sunt mai bune decât orice suvenir! 🙂

Aproape de hotelul pe care l-am recomandat, se găseşte Palladium Shopping Centre, unul dintre cele mai mari centre comerciale din Praga, cu peste 200 magazine. Aici vei găsi numeroase cafenele şi restaurante, magazine de haine, accesorii, cristale de Boehmia şi multe altele.

Praga poate satisface gusturile celor mai capricioşi turişti, pentru că e atât de diversă, atât de impunătoare, atât de frumoasă şi… are o bere atât de bună.

Citeşte şi articolul Girafa Călătoare în Praga: Cele mai interesante locuri din oraș! pentru a afla ce poţi să faci interesant în Praga şi ce locuri nu trebuie nicidecum să le ratezi!

Praga

 

Posted in Blog, Lucruri utile and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *