NICE – frumoasa capitală a Coastei de Azur

Este „capitala” faimoasei Riviere Franceze, Cote d’Azur şi Raiul celor dependenți de soare, mare, istorie şi distracție. Nisa (Nice în franceză) nu este doar o destinație turistică, ci o escală într-o altă lume, plină de culoare, de viaţă şi de… de turişti.

Nisa se află în sudul Franței, între Cannes şi principatul Monaco, pe ţărmul Mării Mediterane. Majoritatea celor care ajung în acest oraş francez, vin sa se bucure de peisajul superb pe care îl oferă marea şi de soarele fierbinte, pe una dintre plajele frumos amenajate. Însă pe lângă plajele superbe, vei descoperi un oraş foarte frumos, cu o multitudine de obiective turistice, precum muzee, biserici, teatre şi parcuri umbrite de palmieri.

 

Cum să ajungi în Nice? sau Chestiuni aeroportuare…

Nice-1981

Nice, în anul 1981

Girafa Călătoare a luat avionul, cu zbor direct din Chişinău, la un preţ destul de accesibil, în jur de 300 euro tur-retur, cu compania Lufthansa. Un zbor cu o escală în Munchen. Zborul a fost comod, preţul bun, dar mâncarea oferită în avion cam sărăcuţă… Dar nu poţi să le ai pe toate, nu? Apropo, în aeroportul din Munchen să nu vă grăbiţi să cumpăraţi ceai sau cafea, căci sunt colţişoare în care veţi găsi aparate gratuite de la Lufthansa, de unde veţi putea lua ceai şi cafea cât doriţi, indiferent dacă aţi zburat sau nu cu această companie. 

Şi dacă tot suntem în „zona aeroportului”, vă mai dau un sfat: dacă zburaţi cu escală nu cumpăraţi băuturi din Duty Free-ul din Chişinău sau din oraşul în care faceţi escala, căci veţi rămâne fără ea (aşa cum i s-a întâmplat Girafei, care a vrut să ia ceva bunişor pentru neamuri). Procuraţi doar din Duty Free-ul din ultimul punct de zbor.

În aeroportul din Nice am pierdut o grămada de vreme pentru că am crezut că trebuie să mi se pună ştampilă de intrare în ţară (eu fiind cu paşaport albastru). După multe cercuri prin aeroport, mi s-a explicat că era suficientă ştampila din Munchen. Din cauză că Girafa era cam rătăcită prin aeroportul de acolo, a părut suspectă… şi a fost nevoie de o scurtă verificare a bagajelor, a actelor, s-a cerut şi biletul de întoarcere, rezervarea cazării etc. A fost destul de complicat să le explicăm ce sunt borcanele cu ghiveci (luate de acasă pentru rudele care ne-au primit), dar le-am spus că e ratatouille, cum e în franceză şi ne-am înţeles. Mai greu a fost să explicăm ce-s astea coarne (pomuşoare), dar ne-am descurcat şi aici. Ei, cu paşaportul albastru, mai poţi avea peripeţii, dar se rezolvă. :))

După ce am ieşit din aeroport… ce frumuseţe! Aeroportul se află chiar pe malul mării şi chiar din prag te întâmpină palmieri frumoşi şi marea de un azuriu superb.

 

Câteva cuvinte despre cazare…

Nice hoteluri

În Nice veţi găsi foarte multe hoteluri chiar pe malul mării

Despre cazare nu voi spune multe de această dată, căci, aşa cum aţi înţeles, am stat la nişte rude şi, deci, nu ne-a costat nimic (chiar şi-aşa… nu trebuie să mergi cu mâna goală!). Dar nu veţi avea probleme în a găsi unde să dormiţi, căci datorită fluxului mare de turiști care vizitează anual Nisa (peste 4 milioane de vizitatori), acest oraș este al doilea centru hotelier din Franța, din punctul de vedere al capacitații de cazare. Şi chiar dacă nu găsiți cazare aici, puteți încerca un sejur pe Coasta de Azur, oriunde în vecinătatea Nisei.

 

Plajele… superbele plaje!

Ce mi-a plăcut azuriul mării…jos pălăria! La Nisa e cel mai intens de pe toată Coasta de Azur! Şi cel mai interesant e că apa are câteva trepte de culoare, un fel de gradient, cu adevărat impresionant.

Plaja este foarte lungă şi frumoasă. Apropo, cu pietriş, nu cu nisip. Unii îşi iau papuci speciali pentru plajă (galoşi din cauciuc), dar picioarele noastre sunt călite… nu am avut nevoie, mai ales că nici nu erau pietre foarte mari sau ascuţite. Pe plajă nu prea sunt umbrele şi şezlonguri, aşa că e bine să ai de „acasă”. Şi cabine de schimb sunt puţine, aşa că mai toată lumea se schimbă în costum de baie… sub ştergărel.

Pe plajele din Nice trebuie neapărat să guşti îngheţata dulce-acrişoară, care te „refresh-uieşte” cât ai zice peşte, în zilele toride de vară. Mai toată îngheţata de aici se vinde la cornet (la aparat) şi este acrişoară. Din câte am gustat doar îngheţata „bubble gum” este dulce.

Nice - apa azurie

Apa mării este de un azuriu impresionant…

Nisa are o climă blândă, aici temperatura nu scade mai niciodată sub 5 grade, nici chiar în cele mai grele ierni, aşa că dacă nu ţii neapărat să faci baie în mare, o poţi vizita în orice anotimp al anului.

Promenade des Anglais

Nisa vazuta de pe Colline du Chateau. Nisa, Franta

Nisa vazută de pe Colline du Chateau.

Promenade des Anglais este un bulevard celebru în Nisa care se întinde de-a lungul coastei. Este renumit, în special, pentru faleza spre Marea Mediterana, dar şi pentru clădirile construite în stil „belle epoque” – palate, hoteluri, cazinouri sau clădiri rezidențiale.

Localnicii, numesc Promenade des Anglais simplu: Prom. În sezon, dar şi la sfârșitul săptămânii, faleza este foarte aglomerată de turiști, de părinţi şi copii la plimbare, bicicliști, tineri cu skateboard sau role. Aici vei vedea şi o mulţime de maşini scumpe, pe care se plimbă cei cu buzunarele pline. Pe străzile din Nice Girafa l-a văzut şi pe rapperul rus Timati, care conducea un Ferrari roşu.

 

Ce poţi să vezi în oraş…

Nisa este un oraș frumos, viu, plin de culoare şi de obiective turistice. Deosebită este Piața Massena (Place Massena), care e cea mai mare piață publică din Nisa. Aceasta este situată în centrul orașului, în apropierea bulevardului Promenade des Anglais. Este considerata adevărata inima a Nisei. Cu toate că este o zona pietonală, piața este traversată şi de un tramvai. Dar, ce este curios, pentru a nu „denatura” imaginea pieţei cu tot felul de cabluri electrice, tramvaiul este făcut în aşa mod ca pe durata trecerii lui prin piaţă, să poată merge fără „antene”, ca mai apoi să revină la electricitate.

Place Massena

Place Massena

Piața Massena este înconjurată de magazine şi restaurante (cu preţuri turistice, adică destul de mari în această zonă). Aici se găseşte şi o fântână arteziană enormă, Fântâna Soarelui (Fontaine du Soleil), decorată cu sculpturi de bronz ce reprezintă planetele sistemului solar. Acesta este locul favorit de întâlnire pentru turiști.

Unul dintre punctele de atracţie ale Pieţii sunt cele șapte figuri umane situate în vârful unor piloni. Acestea simbolizează cele șapte continente. Noaptea, figurile sunt luminate printr-un joc de culori interesant.

Colline du Chateau (Colina Castelului) din Nisa este un loc frecventat, mai ales, de cei care vor să fugă pentru un timp de agitația orașului. Colline du Chateau se află între portul din Nisa şi Orașul Vechi (Vieux Nice). Colina are o înălţime de 92 m, iar parcul de aici oferă o impresionantă panoramă a orașului.

Castelul de pe colină nu mai există, fiind distrus în urma numeroaselor atacuri, însă veţi putea vedea câteva ruine ale acestuia, dar şi ruinele unei vechi catedrale. În parcul colinei veţi vedea şi o frumoasă cascadă… artificială, care după ora 17.00 este oprită.

Alte obiective turistice importante sunt Muzeul Matisse, Muzeul de Arte, palatul-muzeu Massena (cu intrare gratuită), orașul vechi cu palatul-muzeu Lascaris și catedrala Saint Reparat, ruinele orașului roman Cimenelum (inclusiv amfiteatrul roman din sec. I-II), grădina botanică Phoenix cu cea mai mare seră din Europa, teatrul de operă, catedrala ortodoxă rusă ș.a.

Colline du Chateau

Colline du Chateau

Ce şi unde să mănânci gustos în Nice

La Favola

Un restaurant pe care îl recomand – La Favola

Bucătăria franceză este cunoscută în întreaga lume ca fiind delicioasă, iar ce am mâncat noi în Nice ne-a confirmat că Franţa are bucătari buni. În majoritatea restaurantelor veţi găsi un meniu pe maxim 1-2 pagini, e o tradiţie pentru ei, fac bucate mai puţine, dar mereu proaspete şi gustoase. 

Deşi nu e un restaurant francez, ci italian, mi-a plăcut foarte mult La Favola. Are 3 etaje şi o terasă încăpătoare, dar cu toate astea localul e mereu plin – ceea ce e o dovadă a calităţii şi a accesibilităţii restaurantului. Girafa a mâncat aici Omar, scoici cu diferite tipuri de sosuri, antipaste (un fel de gustare rece) şi a gustat un vin spumant foarte bun, toate la preţuri accesibile. Francezii au şi deserturi delicioase, nu le mai ţin minte denumirile, dar au nişte prăjituri geniale!

Aveţi grijă să nu rămâneţi flămânzi între orele 14.00 şi 18.00, pentru că în acest interval de timp mai toate restaurantele sunt închise! Uite-aşa tradiţie au ei! Sunt însă foarte multe fast-food-uri cunoscute, gen McDonald’s, KFC, Burger King, care sunt de regulă deschise şi la aceste ore. Veţi găsi, de asemenea, restaurante chinezeşti, care sunt accesibile, ca mai în toată lumea. 

 

Plimbări nocturne

Pentru a te îndrăgosti irecuperabil de Nisa, trebuie să faci un tur nocturn prin oraş şi mai ales pe malul mării… Pe la miezul nopții Promenade des Anglais e animată doar de câțiva localnici care aleargă sau se plimbă pe biciclete, pe plajă poţi vedea grupuri de tineri care cântă la chitară, iar străduțele înguste din Centrul Vechi al oraşului sunt pustii. Toată animaţia din timpul zilei, tot zumzetul miilor de turiști care inundă plaja sau care lenevesc la prânz la restaurante și cafenele dispar ca în basmul Cenușăresei în toiul nopții.

Nisa este deosebită noaptea...

Nisa este deosebită noaptea…

Nisa e un oraş de poveste… e la malul mării, e viu, aglomerat și nu cred că ai timp vreodată să te plictisești. Trecătorii, vânzătorii sau șoferii de autobuze, toţi sunt amabili şi te ajută oricând, mereu cu zâmbetul pe buze.

Sejurul în Nisa se leagă armonios de călătorii de-a lungul Rivierei franceze sau italiene. În vacanţa ei de pe Coasta de Azur, Girafa a vizitat şi Cannes, Monaco, Saint Tropez şi San Remo. Dar despre ele… în alte postări pe blog!

Posted in Blog, Locuri vizitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *