Monaco – 2 kilometri pătraţi de eleganţă, lux şi frumuseţe

Când spui Monaco, gândul te duce la renumitul cazino, la pariuri cu mize uriaşe, iahturi de milioane de dolari, oligarhi ruşi, curse de Formula 1, filme cu James Bond şi bulevarde magnifice. Dar cum e Monaco în realitate? În acest articol Girafa Călătoare îţi va povesti cum a petrecut o zi în unul dintre cele mai mici state din lume.

O vizită la Monaco este inevitabilă, dacă ajungi pe Coasta de Azur şi, mai ales, la Nisa, aşa că nu putea lipsi nici din agenda Girafei. Cunoscut cu numele de Munegu în dialectul local, Principatul Monaco este al doilea mic stat ca mărime din lume (după Vatican), dar, totodată, este țara cea mai dens populată. Monaco se află pe coasta mediteraneană a Franţei, la 18 km de Nisa, aproape de frontiera cu Italia.

Plaje  aurii, Marea Mediterană caldă şi azurie, vilele luxoase aristocratice îmbinate cu castele medievale, iahturi scumpe şi maşini de lux, toate se intercalează şi fac din Monaco o bijuterie a Coastei de Azur.

Monaco

Pe străzile din Monaco

Plaja din Monaco e perfectă!

Girafa Călătoare a luat trenul din Nice pe la 7 dimineaţa, ca în mai puţin de jumătate de oră să ajungă pe această palmă de pământ, cunoscută în întreaga lume pentru luxul şi frumuseţea ei. Ajuns aici te întrebi cum pot exista pe doar 2 km pătraţi atâtea clădiri cochete…?!

Dar prima destinaţie a noastră de aici nu a fost oraşul, ci plaja. De la primele ore ale dimineţii până pe la 11, când soarele era numai bun pentru bronzat, am stat la plajă. O plajă perfectă, cu pietriş mărunt (suficient de măşcat, ca să nu ţi se bage în lenjerie şi destul de mărunt, ca să fie plăcut de mers desculţ) şi cu apă super curată. Am aflat mai târziu că la vreo 30 de metri de plajă este o plasă în apă, care nu permite pătrunderea meduzelor şi a altor „vietăţi” marine în apropiere de mal. Pe plajă nu se fumează, sunt cabine de schimb, duş şi wc, spre deosebire de Nice, unde nu prea se găsesc. În apropiere se află portul, dar zona este atât de bine îngrijită şi amenajată cu tot felul de pietre, care îi dau un aspect natural, încât nu deranjează deloc. Plaja nu e mare, dar e frumoasă şi îngrijită, ceea ce o face perfectă pentru bronz şi relaxare.

Monaco – un stat construit pe verticală

Monaco este împărțit în patru zone administrative: Monaco-Ville, orașul vechi, unde este situat Palatul Princiar şi Catedrala; La Condamine, în partea nord-vestică care include și zona portului şi a grădinilor exotice; Monte Carlo, care curpinde cazinoul, plaja din estul principatului şi o zonă rezidențială şi Fontvieille, o zonă nou construită.

monaco

Din lipsă de spaţiu, Monaco este construit ”pe verticală”, cu mulţi „zgârâie-nori”

În Monaco bulevardele sunt paralele cu plaja, la diferite nivele, şi sunt legate între ele prin zone cu scări şi lifturi. Practic tot acest stat este construit pe verticală din cauza spaţiului limitat. Străzile sunt extrem de abrupte, iar fiecare metru pătrat este utilizat la maximum. Multe dintre clădiri au câte 20-30 de etaje şi sunt pline de verdeaţă – flori, arbuşti şi chiar copaci. Plantele abundă pe terasele lungi şi pe acoperişurile blocurilor, pe care le „urcă” acolo tot din lipsă de spaţiu. Apropo, tot la acest capitol, cică aici nu se vând locuinţe decât localnicilor şi costă enorm!

Primul lucru care sare în ochi în Monaco este curăţenia impecabilă. Nici urmă de praf, de mizerie, de miros neplăcut. Străzi perfecte, trotuare din marmoră şi o grămada de bijuterii pe patru roţi, care circulă pe străzile înguste.

Destinaţii populare în Monaco

Destinaţia cea mai cunoscută din Monaco este Cazinoul din Monte Carlo. Aici s-au topit multe averi şi, probabil, nu prea multe s-au câştigat, dar acest cazino este legendar. În faţa impunătorului cazino vei vedea o grămadă de maşini luxoase – Ferrari, Maserati, Bentley, Lamborghini, Aston Martin, dar şi o mulţime de oameni care fac poze lângă ele. Dacă ai ajuns aici, trebuie neapărat să şi intri… chiar dacă nu vei avea voie să faci poze acolo, trebuie să mergi măcar aşa, din curiozitate.

Casino Monte Carlo

Renumitul Cazino din Monte Carlo

Poţi intra gratuit la parter, acolo unde se afla jocuri mecanice, dar sunt anumite condiţii pe care trebuie să le respecţi – să nu fii în pantaloni scurţi sau în maiou (fără mâneci), să laşi aparatul foto şi telefonul la intrare etc. Dacă vrei sa intri in zonele cu ruleta, black jack şi alte distracţii, te va costa câţiva euro intrarea şi… mai mulţi, dacă te apuşi să joci. Dar, clădirea e frumoasă şi pe din afară, zona amenajată din faţa cazinoului, la fel… aşa că, mai bine nu risca să joci, ca să nu rămâi cu buzunarele goale în plină vacanţă. Poate încerci doar nişte aparate mecanice, aşa cum a făcut şi Girafa, ca să se simtă împlinită că a fost la Cazinoul din Monte Carlo şi a jucat. :))

Palatul princiar Monaco

Palatul princiar din Monaco

Palatul Princiar este o altă destinaţie importantă de vizitat în Monaco. Palatul este situat pe o stâncă, la care se poate ajunge fie cu autobuzul, fie cu liftul, fie pe jos. De aici se deschide o panoramă surprinzătoare – se vede Marea Mediterană, de un albastru incredibil, stâncile însorite pe care sunt înălţaţi zgârie-norii din centru oraşului, dar şi portul din Monaco, unde se adună iahturile luxoase ale miliardarilor. Palatul în sine nu este impresionant, dar o vizită aici se merită, mai ales pentru panorama pe care o oferă locurile. De asemenea, aici, la ora 12.00 are loc schimbul de gărzi, un ritual interesant, pe care vin să-l vadă o mulţime de turişti, în fiecare zi. În apropierea Palatului se găsesc şi câteva parcuri-grădini frumos amenajate.

Jardin Japonais

Jardin Japonais de Monaco

O grădină frumoasă veţi găsi şi în regiunea Monte Carlo. Jardin Japonaise de Monaco este o grădină în stil japonez, cu arcade de flori, lacuri cu peşti, pietriş şi podeţe peste mici zone cu apă. E un loc perfect pentru odihnă şi relaxare. Aflat în mijlocul oraşului, parcul este o mică oază zen, în agitaţia turistică din jur.

Nu putem să nu amintim şi de cei 3.34 km ai circuitului de Grand Prix, pe care piloţii de Formula 1 trebuie să îi parcurgă de 78 de ori pentru a vedea în faţa ochilor steagul de sosire. Cursa de la Monte Carlo este legendară. Este prima cursă în care sutele de cai-putere ale maşinilor F1 se întrec pe străzile unui oraş şi nu pe o pistă construită în acest scop. Dacă eşti fan Formula 1, vei descoperi în Monaco curbe faimoase şi străzi pe care au gonit Senna, Michael Schumacher şi alţi piloţi de F1.

Grand Prix

Circuitului de Grand Prix Formula 1

Ce şi unde a mâncat Girafa Călătoare în Monaco

După o zi plină, în care am reuşit şi să stăm la plajă, şi să vedem cele mai importante destinaţii ale acestui mic stat, era timpul pentru o masă bună. Am ales un local mai puţin cunoscut de turişti şi vizitat mai mult de localnici, la care se ajunge cu maşina. Restaurantul se numeşte La DifferAnce şi oferă o panoramă superbă cu Monaco şi Marea Mediterană. Curios este că aici nu vei găsi un meniu tradiţional, este unul afişat pe un stand (diferit în fiecare zi), dar în general întrebi chelnerul, îţi spune, alegi şi primeşti bucatele. Am mâncat aici foarte gustos şi la preţuri foarte bune pentru Monaco. Gustoase au fost şi felurile principale de mâncare (scoici, creveţi, calmari), dar desertul ne-a dat gata! Am gustat mousse de ciocolată  (servit în borcan), o prăjitură cu ciocolată – brownie şi… ta-daaam! Cel mai gustos desert din viaţa mea, pară în sos de vin (poires au vin), gătită formidabil! Am încercat apoi să gătim şi acasă, dar gustul era incomparabil.

Restaurant La DifferAnce Monaco

Restaurant La DifferAnce din Monaco oferă privelişti frumoase, dar şi bucate gustoase

Monaco mi-a lăsat o impresie frumoasă, un amestec de eleganţă, curăţenie şi ordine, un mini Rai, care-ţi oferă mult mai mult decât se poate acoperi într-o singură zi. Seara ne-am întors în Nice, unde eram cazaţi, pentru ca a doua zi să descoperim alte destinaţii de aur ale Coastei de Azur…

Posted in Blog, Locuri vizitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *