Girafa în AMSTERDAM: Sfaturi utile de călătorie! (3)

Amsterdam este un oraş frumos, interesant şi chiar picant, un oraş plin de contraste, un oraş al libertăţii, al pasiunilor de noapte şi al plăcerilor interzise. Girafa Călătoare ţi-a povestit deja despre ce poţi să vezi în capitala Olandei şi cum poţi să călătoreşti într-acolo, ţi-a povestit şi despre cealaltă faţă a oraşului, îmbibată cu fum de marijuana şi luminată erotic de felinarele roşii. În acest articol Girafa îţi va oferi mai multe sfaturi utile, care-ţi vor prinde bine, dacă vrei să vizitezi Amsterdamul!

Pe lângă bagajul pe care trebuie să-l iei cu tine într-o călătorie (de altfel, nu foarte voluminos), trebuie sa iei cu tine şi multe informații despre oraşul pe care urmează să-l vizitezi, pentru că o călătorie „documentată” este mai interesantă şi mai diversă. Şi asta nu înseamnă că va fi lipsită de imprevizibil… Deloc!

 

Unde să te cazezi

Dacă vrei să economisești pe cazare, îți recomand să stai la un hostel. Pentru 35-45 euro poți găsi o cameră pentru 2 persoane, cu mic dejun inclus, iar pentru o cameră cu mai multe paturi, evident, preţurile scad. Poți rezerva cazarea prin intermediul unei agenții de turism din Moldova, uneori te va costa mai ieftin decât rezervarea prin intermediul www.booking.com (acestea au anumite privilegii la hoteluri sau hosteluri). Oricum ar fi, să nu te aștepți la mare lux în hotelurile din Amsterdam, chiar și cele mai scumpe sunt destul de modeste. Dar cât îi trebuie unui turist?!

Nu e neapărat ca hotelul să fie în apropierea imediată de stațiile de metrou sau autobuz, pentru că Amsterdamul trebuie să-l savurezi plimbându-te pe malurile frumoaselor canale de apă. În schimb, îți recomand să-ți găsești un hotel/hostel la maxim 20 minute de mers pe jos de Red Light District (Cartierul Roșu), acolo unde vei găsi cele mai multe distracții pe timp de noapte. Acest cartier merită o atenție mai specială, pentru că este cel care reprezintă 100% oraşul Amsterdam. Despre Red Light District citeşte mai mult în articolul „Sex şi Marijuana în Amsterdam”.

Colaje

 

Unde şi ce să mănânci

Ţi-am povestit într-un alt articol că Girafa Călătoare e înnebunită după restaurantul Hard Rock Cafe şi că în oricare oraş merge, caută anume acest local. Ei bine, în Amsterdam se găseşte unul dintre cel mai vechi restaurante din această reţea şi se află chiar pe malul canalului, având şi o mică terasă cu vedere spre apă. Poate că acest restaurant nu este cel mai ieftin, în schimb mâncarea de aici e întotdeauna gustoasă, iar designul şi istoria localului interesantă. Citeşte mai mult despre Hard Rock Cafe – localul după care e înnebunită Girafa.

Dacă stai la un hostel/hotel este bine să ai şi dejunul inclus, te va costa mai ieftin decât să mănânci în altă parte. În plus, în Olanda, micul dejun este copios, aşa că dacă mănânci bine de dimineaţă, poţi cutreiera în voie oraşul până după masă.

La prânz, olandezii se bucura de pannekoeken, clătite savuroase cu caşcaval, şuncă sau carne, cu fructe, frişcă şi sosuri. Sandviciuri sunt disponibile într-o mare varietate de umpluturi. Șunca locală şi brânzeturile olandeze sunt probabil cele mai autentice daca vreți să gustaţi mâncare locală, iar combinaţia este delicioasă, mâncată fierbinte într-un toast sau sandvici prăjit.

Evident, dacă ajungi în Amsterdam trebuie să încerci neapărat vafele lor tradiţionale, cu diferite tipuri de sosuri şi umpluturi.

Restaurantele sunt de toate categoriile şi pentru toate buzunarele: vei găsi localuri de calitate unde preţurile sunt mai mici decât „acasă”, dar şi restaurante de lux, cu preţuri pe măsură. Dar, îţi dau un sfat, nu mânca în centrul oraşului, dacă nu ai portmoneul gros!

Colaje2

 

Ce trebuie să ştiţi

– În Amsterdam este mai bine să nu vii cu maşina personală, pentru că parcările sunt foarte scumpe. Şi taxiurile au preţuri piperate. Mergeți cu transportul în comun sau închiriați o bicicletă. Centrul istoric este destul de mic ca şi suprafață şi poate fi parcurs şi pe jos, iar canalele Amsterdamului oferă o senzaţie deosebită, pe care o poţi simţi doar mergând pe jos.

– Dacă mergi, totuşi, cu maşina, nu depăşi viteza legală. Străzile sunt supravegheate video şi rişti să primeşti acasă o amendă usturătoare.

– Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziţie pentru a cunoaşte oraşul, încearcă un Tur Bus de genul Hop-on, Hop-Off sau/şi o croazieră pe canalele Amsterdamului. Acestea vor fi mai mult decât informative şi vei afla lucruri interesante despre oraş. Vei afla cel puţin despre istoria, clădirile şi muzeele Amsterdamului, căci pe toate celelalte le afli mai uşor dintr-o discuţie cu localnicii sau din Coffee Shop-uri.

– Chiar dacă sunt catalogate drept „droguri ușoare”, nu abuza de stupefiante în „Cofee Shop-uri”, mai ales dacă nu eşti „experimentat”. Dacă vrei să încerci o astfel de experienţă pentru prima dată, ia cele mai slabe ţigări, va fi mai mult decât suficient! Şi apropo, substanţele interzise rămân în sânge mai multe zile şi acasă poţi avea surprize neplăcute la un control al poliţiei. Mai multe despre Coffee Shop-uri citeşte AICI.

Amsterdam 3 (2)

– Cazarea din Amsterdam are câteva minusuri, izolarea fonică a caselor din oraș este destul de slabă, iar pereții foarte subțiri, de aceea, uneori poți auzi nu doar ce fac vecinii de alături, dar și cei de peste 3 camere.

– Nu prea există perdele/draperii la geamuri, iar casele au ferestre mari care dau direct în strada destul de circulată.

– Datorită faptului ca în trecut se percepea o taxă pe lăţime pentru locuințe, astăzi găsim în Amsterdam doar case înguste, de maxim 9 metri lăţime. În schimb, proprietarii au înălţat casele pe 3-4 etaje pentru a avea suficient spațiu. Din această cauză, scările interioare sunt extreme de înguste şi abrupte, nepermiţând trecerea nici măcar a doua persoane alături.

– Să nu te sperii dacă vei vedea WC-uri de bărbaţi pe stradă (pisoare). Sunt un pic mai dosite, dar tot în văzul lumii sunt.

– Pentru orice problema abordează fără rezerve trecătorii. Localnici sunt foarte prietenoși şi vorbesc fluent engleza sau germana.

 

Aplicaţie utilă pentru smartphone!

Înainte de a porni înspre Amsterdam, descarcă-ţi pe telefon aplicaţia Ulmon Amsterdam. Acesta este un city guide extraordinar. Pe lângă faptul că este gratuit, nu are nevoie de conexiune la internet şi are o mulţime de funcţii utile. Aici vei găsi harta oraşului, iar pe ea este indicat fiecare colţ de stradă – locuri istorice, muzee, magazine, farmacii, instituţii publice, restaurante şi multe altele. În plus, poţi să-ţi adaugi propriile marcaje pe hartă, de genul – Hotelul meu; Strada cu suvenire; Intersecţia preferată; Parcare de biciclete.

Colaje (2)

Despre Amsterdam se poate vorbi mult, dar… Girafa nu-ţi „deconspiră” acum toate secretele, pentru că trebuie să cunoşti şi guşti singur din toate! Pentru o călătorie diversă şi interesantă, recomand Amsterdamul!

Posted in Blog, Lucruri utile and tagged , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *