Girafa Călătoare în Praga: Cele mai interesante locuri din oraș!

Oraşul de Aur, Inima Europei, Oraşul celor 100 de turnuri, orașul lui Kafka, un oraș de poveste, oraș de vis… și lista ar putea continua cu o mulțime de calificative, epitete şi metafore. Praga – despre ea va povesti azi Girafa Călătoare!

În acest articol Girafa nu-ți va povesti foarte multe despre ce poţi să vezi în Praga. Şi asta nu pentru că nu ai ce vedea, ci pentru că pe fiecare stradă pe care vei merge, vei da cu ochii de o clădire impresionantă, un monument interesant, o poveste, o bucată din istorie… Îţi va povesti, în schimb, despre ce poţi să faci interesant în Praga şi ce locuri nu trebuie nicidecum să le ratezi!

Pe jos prin Praga…

Evident, în primul rând, trebuie să o cutreieri în lung şi-n lat pe jos! Nu poţi să cunoşti acest superb oraş, doar mergând cu maşina, autocarul sau tramvaiul… Mersul pe jos pe străduţele pietruite frumos, cu tot felul de mozaicuri, oferă senzaţii deosebite (da, şi un pic de oboseală, dar care merită). Clădirile impunătoare, cu o arhitectură frumoasă, cu o istorie de sute de ani, te lasă uneori cu gura căscată.

Te poţi plimba singur, dacă ai o hartă, o bună documentare în spate sau un prieten-știutor alături, dar poţi apela şi la un ghid turistic. Girafa şi-a luat 2 excursii pe jos a câte 5 euro, chiar din Chişinău, de la o agenţie de turism. Evident, oferte de acest gen pot fi găsite şi acolo, dar trebuie să ai răbdare, îndemânare şi noroc să găseşti un ghid ieftin, mai ales vorbitor de rusă, căci în general costă cam 15 euro. Dacă mergi pe mai multe zile în Praga, atunci recomand să iei acest gen de excursii în primele zile, pentru a cunoaște orașul mai bine.

Praga

În Praga vei găsi şi excursii turistice gratuite. Pentru un free tours prin Praga cu ghid, mergi la Orologiul Astronomic, care este practic locul de întâlnire al tuturor. Acolo vei găsi un ghid gratuit sau, mă rog, aproape gratuit, căci de regulă, la urmă îi laşi un „bacşiş”, cât crezi tu că a meritat. De ce nu am apelat, totuşi, la serviciile acestora? Pentru că de multe ori, tururile gratuite au incluse în „program” vizite la anumite magazine, pentru a le face publicitate, iar asta răpeşte destul de mult timp. Deci am avut un ghid priceput, la doar 5 euro, care ne-a oferit căşti şi difuzoare speciale, aşa încât să nu fie nevoit să strige prin toată piaţa. Acest sistem este foarte comod, căci nu riști să te rătăcești, ești mereu informat despre locurile pe lângă care treci și nu pierzi timp pe opririle de „stat la povești”.

În multe oraşe europene în care am fost, am recomandat City Bus-ul. Am luat un tur cu autobuzul şi în Praga, dar după cele 2 excursii pe jos, în diferite zone ale oraşului, n-au prea meritat cei 30 de euro/persoană pentru turul cu autobuzul, pentru că nu ne-a oferit mai mult…

Croazieră pe râul Vltava

Dacă ai suficient timp la dispoziţie, recomand o croazieră pe râul Vltava de noapte! Experienţa oferă senzaţii neobişnuite, căci Praga arată extraordinar, luminată de felinare de noapte… Am luat o croazieră cu cină inclusă, dar acum aş alege o simplă călătorie cu vaporaşul, căci masa nu m-a încântat şi nu şi-a meritat preţul – cam 30 euro de persoană. Erau câte 6 persoane la masă, băutura era contra cost, mâncarea gustoasă, dar nu impresionantă… Deci, e mai convenabilă o simplă excursie, fără cină.

Croaziera pe Vltava

Praga văzută de sus: unde poți vedea cele mai frumoase panorame!

Praga e atât de frumoasă, încât trebuie neapărat să o vezi şi de sus. Vei găsi în acest oraş mai multe turnuri, care oferă o viziune panoramică asupra oraşului.

De exemplu, poți urca în turnul vechii Primării pentru vreo 4 euro. Schimbând două lifturi, vei ajunge pe terasa turnului, de unde priveliştea este fenomenală şi ziua şi seara. Şi în turnurile din capătul Podului Carol se poate urca, de acolo se deschide o panoramă frumoasă peste râul Vlatava.

Dacă ajungi în zona Mala Strana şi anume la Castelul din Praga (şi trebuie să ajungi!), vei vedea şi de aici o imagine superbă asupra oraşului, pentru că se află pe un deal. Dacă vrei să urci şi mai sus, atunci pentru câţiva euro poţi urca în turnul de sud al catedralei (Great South Tower of St. Vitus Cathedral) din zona castelului. Chiar dacă ameţeşti până urci cele 287 de scări, priveliştea care se deschide de sus asupra Pragăi, merită!

Praga văzută din turnul de sud al catedralei Sf. Vitus (Castelul din Praga)

Spectacolul inedit oferit de Ceasul Astronomic

Ceasul Astronomic din Old Town Square (Staroměstské náměstí) este unul dintre cele mai vechi ceasuri din lume şi o atracție reprezentativă pentru Praga. Acesta are un mecanismul complex şi misterios, dar şi un aspect impresionant. Dacă vrei să ai parte de un spectacol complet, te sfătuiesc să fii la ora fixă în Piața Orașului Vechi, pentru că, de cum clopotul anunță o nouă oră, începe un adevărat spectacol, oferit de mici statuete ce fac parte din mecanismul ceasului. Cei 12 apostoli, schelete şi alte personaje oferă un dans ritual, care te va fascina cu siguranță!

Bomboane gratuite la Muzeul Ciocolatei

După ce ai văzut spectacolul oferit de Ceasul Astronomic, poţi merge la o mică plimbare pe strada Celetna, care e tot aici, în Piaţa Veche. Aici se află Muzeul Ciocolatei, numit Choco Story. În faţa acestui muzeu stă de cele mai multe ori un domn simpatic ce servește toată lumea care trece pe alături, cu bomboane colorate. Dacă eşti un amator de dulciuri, dă o raită şi muzeului!

Şi dacă tot vorbeam de muzee, în Praga sunt mai multe muzee mici interesante, cum ar fi Muzeul  jucăriilor, Muzeul torturii (un pic mai horror) şi unul mai impunător – Muzeul Naţional (Národní muzeum) din Piaţa Wenceslas.

Castelul din Praga și schimbarea gărzii

Castelul din Praga (Pražský hrad) este unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Însă nu este un castel în sensul tradiţional al termenului, acesta este mai degrabă un complex uriaş de mai bine de 70,000 m² care adună sute de clădiri, inclusiv palate, galerii, magazine, muzee şi locaşuri de cult.

Castelul din Praga

Chiar dacă în una din clădirile de aici își are reședința oficială Președintele Cehiei, oricine poate colinda Pražský hrad și străduțele sale întortocheate, fără a plăti nimic. Catedrala gotică Sf. Vitus impresionează pe oricine, la fel și grădinile îngrijite din jurul palatului.

Celor care le place ceremonia de schimbare a gărzii, le recomand să viziteze Castelul din Praga la ore fixe, pentru că la poarta lui, din oră în oră se schimbă garda. Totuşi, ceremonia de la ora 12 este cea mai spectaculoasă, protagoniştii oferind un marş suplimentar în acordurile fanfarei, iar mulţimea este mult mai numeroasă.

Charles Bridge dimineața!

Charles Brige, Podul lui Carol sau Karlov Most, este o altă bijuterie a orașului pe care nu poți să o ratezi. Pe pod se dau adevărate spectacole – cântăreţi ambulanţi, caricaturişti şi vânzători de tot felul de obiecte de artizanat fac drumul dintr-un capăt al altuia mai atractiv.

Totuși, dacă vrei o plimbare mai liniștită, în care să poți admira în tihnă splendoarea podului, a râului peste care trece, a statuilor ce însoțesc toată lungimea podului, atunci mergi într-acolo dimineața. De ce nu, chiar la răsărit! Experiența va fi diferită decât în timpul zilei.

Podul Carol

Casa dansatoare din Praga

Un simbol mai modern al orașului Praga este Dancing House. Situată pe malul râului Vltava din Praga, „Casa Dansatoare” a devenit un simbol modern al orașului, unul dintre punctele de atracție pentru turiști, care se remarcă ușor printre clădirile în stil neo-baroc, neo-gotic  și art nouveau pentru care Praga este cunoscută.Casa dansatoare_Tancici Dum

Această clădire, ce seamănă cu doi dansatori, este de fapt, o clădire de birouri, care cică acum e de vânzare. Aceasta merită a fi vizitată, pentru arhitectura ei neobișnuită, măcar și pentru câteva fotografii.

Meci de hochei în Praga

Dacă eşti pasionat de hochei, îţi recomand să mergi neapărat la unul şi mai ales la echipa locală – HC Lev Praha. Şi chiar dacă nu eşti mare amator al acestui sport, s-ar putea să te îndrăgosteşti, după un meci live. Biletele sunt destul de accesibile şi pot fi procurate pe site-ul www.ticketportal.cz, site pe care vei găsi bilete pentru majoritatea activităţilor interesante din Praga.

Meci de hochei la Praga

Distracţie de noapte

Amatorii chefurilor de noapte pot merge la un club neobișnuit – Karlovy lázně. Acesta este situat chiar în apropiere de renumitul Pod Carol şi pretinde la titlul de cel mai mare club din Europa.

Clubul de noapte Karlovy Lazne

Clubul are 5 etaje şi la fiecare dintre acestea vei găsi un anumit stil de muzică.  Astfel, vei putea alege între contemporan, house, techno, muzica anilor 60-80 sau chillout. Intrarea nu este scumpă, în jur de 5 euro sau chiar mai puţin, dacă vii înainte de ora 21:00

Articolul a ieșit lung și oricum nu a acoperit nici măcar o parte din toate frumusețile și activitățile pe care le poate oferi Praga. Dar trebuie să o descoperi singur, pas cu pas, pe jos… puțină lume nu se îndrăgostește de acest oraș, după prima întâlnire. Mi-a spus cineva „Чтобы в Прагу влюбиться, нужно в ней заблудиться” (tr., rusă: Ca să te îndrăgosteşti de Praga, trebuie să te rătăceşti în ea) şi Girafa s-a rătăcit şi s-a îndrăgostit…

P.S.: În următorul articol citește despre ce cazare, ce transport și ce localuri recomandă Girafa în Praga!

 

 

Posted in Blog, Locuri vizitate and tagged , , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *