Girafa Călătoare în AMSTERDAM (1)

Amsterdam este un oraş al contrastelor, ziua te cucereşte cu canalele sale impresionante, cu mulţimea de biciclete şi flori, cu muzeele de artă şi clădirile frumoase, iar noaptea prinde viaţă Red Light District (Cartierul Roşu), unde sexul, marijuana şi distracţia sunt la ele acasă.

Girafa Călătoare a fost în Amsterdam şi îţi va povesti într-o serie de articole ce poţi vedea în acest oraş, unde te poţi caza, ce poţi mânca şi cum să faci să simţi spiritul Amsterdamului din plin, chiar dacă mergi într-acolo doar pentru o zi-două.

Cum am ajuns în Amsterdam

Am ajuns în Amsterdam fiind într-o călătorie în Bruxelles. Aflându-se relativ aproape unul de celălalt, recomand să vizitați ambele orașe, pentru că fiecare dintre ele are ce-ți oferi. Am luat autobuzul spre Amsterdam din Bruxelles, iar biletul l-am rezervat online chiar din Chișinău, cu vreo lună înainte, prin intermediul site-ului www.eurolines.be. Apropo, online booking-ul este o metodă comodă și mult mai ieftină de a-ți procura bilete de călătorie dintr-un oraș european în altul. Îți poți rezerva din timp data și ora când vei lua autobuzul şi, de cele mai multe ori, biletele sunt la un preţ redus.

Ce să vezi în Amsterdam?

Amsterdam este un oraş atât de fascinant încât chiar dacă te plimbi doar prin centrul lui, fără un plan prealabil, e suficient. Casele vechi care mai de care mai înclinate (se spune că au fost construite intenţionat aşa, ca să pară mai mari), cu faţade ca de prăjituri, înşirate de-a lungul canalelor, fac o impresie de neuitat.

Amsterdamul are muzee deosebit de interesante şi frumoase, de pictură, în aer liber sau tematice. Muzeul Van Gogh, Casa Anna Frank, Casa Rembrandt, Madame Tussaud’s Waxworks (cel mai faimos muzeu al figurilor de ceară din lume), Centrul de ştiinţă şi muzeul Nemo, Muzeul Naţional Maritim, acestea sunt doar câteva dintre muzeele renumite ale Olandei. Îţi recomand să cumperi biletele de intrare în prealabil, online, pentru a nu mai sta la coadă la cele mai populare muzee.Amsterdamul are numeroase parcuri frumoase şi liniştite, unde te poţi relaxa după o zi aglomerată în oraş. Cel mai mare parc este Vondelpark – situat chiar în centrul Amsterdamului. Alte parcuri frumoase şi liniştire sunt Beatrixpark, Frankendael, Sarphatipark, Amstelpark, Westerpark.

O călătorie în Olanda nu este completă fără o vizită la o moară de vânt. În Amsterdam exista opt mori de vânt. Iniţial acestea au fost construite în afara oraşului, însă cu timpul dezvoltarea urbană le-a cuprins. Cea mai interesanta moară de vânt este De Gooyer, folosită astăzi ca berărie. Însă Molen van Sloten este singura moară deschisă în totalitate pulbicului.

Piaţa de flori este un alt punct de atracţie celebru al Amsterdamului. De aici poți cumpăra flori, bulbi de lalele și nu numai. De asemenea, nu poţi pleca din acest oraş dacă n-ai făcut o fotografie la „monumentul” I Amsterdam.


Dacă eşti un amator de bere, poţi vizita şi Fabrica Heineken, ca să vezi cum se produc unele dintre cele mai cunoscute tipuri de bere din lume.

Dar Red Light District este probabil, cea mai căutată zonă din oraş. Aici sunt faimoasele vitrine în care se pot vedea prostituate care încearcă să atragă clienţi. Tot aici se găsesc Coffee Shop-urile unde se fumează în voie canabis şi unde sunt multe alte atracţii nocturne. Dar despre asta… vom scrie în articolul următor!

Turul orașului Amsterdam

…cu autobuzul

Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție ca să explorezi orașul pe îndelete, recomand să încerci un tur City Sightseeing cu un autobuz Hop-On, Hop-Off. Îți recomand să-ți rezervezi biletul chiar de acasă, pe site-ul www.hoponhopoffamsterdam.com sau pe www.city-sightseeing.com. Acesta se activează o dată ce-l prezinți, așa că nu e neapărat să știi data exactă când vei merge. Odată ce l-ai „activat” biletul e valabil pentru 24 sau 48 de ore, în dependenţă de preţ. Autobuzul are stații la cele mai importante 10 puncte turistice din oraș, poți coborî la oricare dintre acestea pentru poze sau vizite la muzee, pentru că autobuzele circulă o dată la jumătate de oră şi poţi urca în oricare altul. Avantajul acestui Tur Bus este că ai şi un „ghid turistic” în căşti, în diferite limbi ale lumii. În programul călătoriei se include şi o vizită gratuită la Fabrica de diamante din oraş, unde vei fi servit cu ceai, cafea şi unde ţi se vor propune oferte destul de bune pentru bijuteriile cu diamante.

Colaj 1
…cu vaporaşul

Neapărat trebuie să faci un tur al oraşului și cu vaporaşul, aşa vei afla mai multe despre canalele oraşului si clădirile lui. Croaziera o poţi rezerva pe www.canal.nl Canalele din Amsterdam sunt rezultatul unei planificari urbanistice foarte riguroase, iar aceste căi navigabile constituie un sfert din suprafaţa oraşului. Amsterdam este considerat orașul cu cele mai bine construite canale, acestea nu au miros, iar nivelul apei se reglează ușor, astfel încât nu pot avea loc inundații.

Colaj 2

…cu bicicleta

În Amsterdam toată lumea merge pe bicicletă, de la tineri cu rucsacuri în spate, la taţi cu copii pe cadru, femei cu fustele în vânt sau bătrânele cu sacoşa în coş. Aşa că, dacă vrei să te simţi un pic mai olandez, trebuie neapărat să mergi cu bicicleta.  Multe locuri turistice oferă posibilitatea închirierii de biciclete, astfel încât te poţi deplasa mai repede decât pe jos.

În Amsterdam peste tot vezi numai biciclete, exista chiar şi parcări mari, unele supraetajate, special amenajate pentru ele. Unele biciclete sunt pur şi simplu abandonate pe marginea drumului sau pe sub un pod. Nu sunt biciclete noi şi moderne, din contra, arată ca din alte timpuri. Se spune că bicicletele arată atât de rău pentru că, dacă ţi-o laşi descuiată pe undeva şi după câteva ore nu o mai găseşti, pur şi simplu cauţi alta în jur.

album_5568_114287

În acest oraş vei vedea mai multe biciclete decât maşini. Zgomotul motoarelor a fost înlocuit treptat de clinchetul soneriilor de bicicletă. Olandezii au renunţat încet încet la maşini, probabil din cauza spaţiului de parcare limitat (au şi taxe de parcare foarte mari, cu atât mai exorbitante cu cât te apropii de centru).

Fie în calitate de biciclist, fie în calitate de pieton sau şofer, ai mare grijă la piste (care sunt uneori la fel de late ca şi cele pentru maşini), pentru că aici bicicliştii merg adesea cu viteză mare şi au o mai mare prioritate, atât faţă de maşini, cât şi faţă de pietoni.

…cu tramvaiul

Dacă ai timp liber, mergi cu tramvaiul dintr-un capăt al altuia de oraş, aşa vei avea posibilitatea să vezi oraşul cu 1-2 euro, dar şi să-i cunoşti pe localnici, căci unde dacă nu în transportul public îi poţi cunoaşte cel mai bine? Poate doar la o bere…

amsterdam.tram

… pe jos

Şi nu în ultimul rând, îţi recomand să faci turul oraşului (sau măcar al centrului istoric) pe jos. Traficul este destul de lejer, iar canalele îi dau un farmec aparte oraşului… O plimbare pe malul canalului, cu zecile lui poduri, coşurile de flori amenajate peste tot, casele colorate îţi vor da multe emoţii pozitive.

Olanda-Canale-in-Amsterdam

Va urma alt articol, în care Girafa îţi va povesti despre Amsterdamul de noapte, despre controversatul Red Light District şi despre experienţele ei în Coffee Shop, acolo unde se vinde şi consumă marijuana. Urmăreşte www.giraff.md în fiecare zi!

Posted in Blog, Locuri vizitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *