Descoperă Kârgâstanul prin ochii Girafei Călătoare!

Girafa Călătoare ţi-a povestit până acum despre mai multe drumeţii de-ale ei prin Europa. Ce zici de o călătorie mai neobişnuită, în Asia Centrală? Ei bine, azi vei cunoaşte Kârgâstanul prin ochii unei girafe! Chiar dacă poate nu te-ai gândit la această ţară ca la o viitoare destinaţie de vacanţă, vei afla că acesta îţi poate oferi o experienţă interesantă şi diferită de tot ce îţi pot dezvălui ţările europene.

Majoritatea turiştilor vin în Kârgâstan pentru natura de o frumuseţe rară, cu munţi şi lacuri cristaline şi pentru modul de viaţă nomad al localnicilor, mulţi dintre care mai trăiesc în iurte, iar oraşele sunt vizitate pentru suflul sovietic pe care îl mai păstrează. Kârgâstanul sau Kirghizia, cum i se mai spune, este o ţară care ţine mult la tradiţii, o ţară cu nunţi deosebite, la care se poartă straie naţionale, o ţară cu reguli şi obiceiuri străvechi.

Kârgâstanul se află în Asia Centrală, nu are ieşire la mare şi se învecinează cu Kazahstanul, Uzbekistanul, Tadjikistanul şi China. Din Chişinău poţi ajunge în Kârgâstan doar cu avionul, cu escală în Moscova. Pentru cetăţenii noştri nu este nevoie de viză, dar la aeroport e nevoie să completezi o mulţime de formulare, în care trebuie să menţionezi clar scopul vizitei şi unde anume vei sta (denumire hotel, adresă etc.)

New folder

 

Bişkek – capitala cu iz sovietic a Kârgâstanului

Bişkek este capitala Kârgâstanului şi este cel mai important centru politic, financiar, cultural și artistic al țării. Cu toate astea, atmosfera pe care am simţit-o acolo este cea a Moldovei anilor ’90. De parcă ai călători în timp cu 15-20 ani în urmă… Ce poţi să vezi în Bişkek? Clădiri şi monumente, muzee şi parcuri.

Dacă vrei să simţi spiritual local veritabil, trebuie să mergi neapărat la renumita Piaţă Dordoi (Базар Дордой). Această piaţă este imensă, suprafaţa ei adunând în jur de 100 hectare. Aici poţi găsi orice (dar orice!) îţi pofteşte inima, de la haine, la produse alimentare şi până la maşini – lucruri din tot Kârgâstanul şi din întreaga lume. Atmosfera aici e destul de agitată, lume e mereu multă, iar hoţi de buzunare cât ţine drumul. Pentru turiştii occidentali, această piaţă este destul de „exotică”, de aceea şi pungaşii au „de lucru”. Pentru ca plimbarea prin Dordoi să rămână o amintire plăcută, recomand să vă îmbrăcaţi cât mai simplu, să lăsaţi actele şi obiectele de valoare acasă, banii să-i ascundeţi cât mai bine, iar aparatul de fotografiat să-l ţineţi mereu în faţă.

În Bişkek hotelurile sunt destul de scumpe, începând cu 30-50 dolari pentru o persoană, iar hostelurile au preţuri mai acceptabile, de 15-20 dolari. În capitală sunt foarte multe restaurante, dar şi cluburi de noapte în care poţi să te distrezi la maximum. Apropo, preţurile în localurile de noapte sunt destul de mici (cam ca la Piaţa noastră centrală). Mai multe sfaturi de călătorie în Bişkek puteţi citi în engleză aici.

Biskek

 

Traiul în iurtă – recomandat pentru a simţi spiritul local

La sate oamenii trăiesc destul de sărac, dar dacă vrei să simţi spiritul local, e bine să treci pe aici şi chiar să rămâi peste noapte în iurtele lor. Kârgâzii folosesc cuvântul боз үй (transliterat: boz üy) pentru iurtele lor, care se traduce prin „casă cenușie”, din cauza culorii acoperământului cortului. Iurtele tradiționale sunt formate dintr-un schelet din lemn, acoperit cu pâslă, care este obținută din lâna oilor nomazilor. Iurta este astfel concepută încât să poată fi demontată în bucăți mari, transportată și reconstruită într-o nouă locație.

Traiul în iurtă oferă turiştilor o experienţă inedită şi mult mai diferită decât tradiţionalele hoteluri. În plus, sunt mai ieftine şi locuind în ele, cel puţin pentru o zi/noapte poţi cunoaşte stilul de viaţă al localnicilor.

Iurta_Kargastan

 

Natura oferă atracţii turistice deosebite în Kârgâstan

Două mari sisteme muntoase ale lumii Tian Shan şi Pamir acoperă peste 80% din suprafața ţării – cu vârfuri de clasă mondială cum ar fi Vârful Pobeda (7439 m), Vârful Lenin (7134 m) şi cel mai frumos vârf piramidal Khan-Tengri (6995 m), restul fiind formată din văi ale râurilor. Datorită zonei muntoase Kârgâzstan este numit şi „Elveția Asiei Centrale”. Astfel, pasionaţii de munte vor găsi Kârgâstanul drept un adevărat rai, în orice anotimp.

Kârgâstanul este o atracţie şi pentru pasionaţii de vânătoare, pentru că aici amatorii şi profesioniştii în domeniu pot participa la vânătoare – începând cu cea de păsări şi până la caprele de munte. Foarte cunoscută este şi vânătoarea de berbeci Marco-Polo, apreciaţi în special pentru coarnele bogate. De obicei se vânează călare pe cai, iar în zona muntoasă se găsesc multe organizaţii care oferă şi arme, şi cai şi chiar o anumită pregătire pentru vânătoarea de păsări şi animale. Sezonul de vânătoare începe la mijlocul lui august şi durează până în martie.

Alte experienţe pe care poţi să le încerci în Kârgâstan sunt drumeţiile la munte, călăritul, escaladarea stâncilor, iar iarna, desigur, schiatul.

Colaj

 

Lacul Issyk-Kul – o perlă a Asiei Centrale

Lacul Issyk-Kul (Issîk-Kuli) deține titlul de a fi unul dintre cele mai mari lacuri alpine din lume şi este cunoscut ca fiind „Perla Asiei Centrale”. Acesta este situat în Munţii Tian Shan şi are lungimea de 182 km, lăţimea de 58 km şi adâncimea maximă de 702 m.

Cum vine sezonul cald, lacul este vizitat de o mulţime de turişti, în mare parte din Kazahstan şi Rusia. Desigur, tot aici se odihnesc şi localnicii din Kârgâstan. Lacul este înconjurat de munţi şi este de o frumuseţe rară, are o apă cristalină, iar aerul de aici foarte curat şi plăcut. Lacul este străjuit de două lanțuri muntoase ale Tian Shan – în partea de nord – Kungei Alatau (în traducere: „cu fata la soare”) şi în sud – Terskei Alatau (în traducere: „cu spatele la soare”).

Se zice că denumirea lacului Issyk-Kul, se traduce ca „Lacul fierbinte” şi că a fost numit aşa pentru că apa acestuia nu îngheaţă iarna. Kirghizii îl consideră un lac sfânt şi spun că nu te poţi îmbolnăvi dacă te scalzi în el, nici chiar pe vreme mai răcoroasă. Apropo, apa lacului este sărată, la fel ca cea de mare.

Issyk Kul

 

Culinăria Kârgâstanului

O masa tipică în Kârgâzstan va include alimente bogate în amidon, cum ar fi pâinea, orezul, cartofii și, de cele mai multe ori, va fi centrată în jurul diferitor tipuri de carne, de obicei, carne de miel, oaie, vită sau chiar carne de cal. Popular în Kirghizia este plovul cu carne şi frigăruiul din carne, bucate cunoscute şi la noi.

Mâncarea naţională a Kârgâzstanului este numită beshbarmak – în traducere Cinci degete, pentru că se mănâncă cu mâna. De obicei se găteşte din carne de cal şi uneori din carne de oaie sau vită, servită cu tăieţei de casă. Această mâncare nu lipseşte niciodată de la nunţile kirghize, dar poate fi găsită şi în meniurile restaurantelor din oraş sau poate fi gătită de localnici, în cazul în care vă cazaţi la sat.

Preparate rusești sunt, de asemenea, omniprezente în Bishkek, din cauza numărului mare de etnici ruși care încă locuiesc în oraș. Există un număr tot mai mare de restaurante și cafenele pentru gusturi mai variate, dar acestea sunt mai scumpe.

 Mancare

 

Tradiţii – între nou şi vechi

În anul 1876 Kârgâstan a fost anexat de Rusia, eliberându-se de sub dominaţia acesteia abia în 1989, după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Astfel, amprenta sovietică se mai simte în această ţară, în special în oraşe. Cu toate astea, personalitatea kirgizilor şi tradiţiile pe care le au îi identifică şi fac din acest popor unul special.

Este un neam mândru şi uneori lăudăros, dar lauda vine nu pentru propria personalitate sau avere, ci pentru ţara lor, pe care o considera cea mai frumoasă şi bogată din lume, chiar dacă uneori trăiesc în condiţii destul de precare. Vestimentaţia lor tradiţională o poartă pe la sărbători sau chiar de zi cu zi în unele localităţi rurale.

O tradiţie pentru ei este ca fiecare băiat să ştie a călări un cal, iar la 18 ani tinerii primesc în dar câte unul (mai puţin la oraş). La sate vezi peste tot kirgizi pe cai – de la copii de câţiva ani şi până la vârstnici. Pe cai merg la vânătoare, pe cai se plimbă, pe cai se „luptă” şi tot pe cai joacă (un fel de) fotbal. Tot o tradiţie este ca băieţii să „dreseze” câte un vultur, care să-i asculte şi de care să aibă grijă.

Traditii

 

Majoritatea oamenilor din Kârgâstan nu sărbătoresc Anul Nou la 1 ianuarie, ci la 21 martie, când are loc Anul Nou islamic sau Nooruz, cum se cheamă la ei. Nooruz este o adevărată sărbătoare naţională aici şi se petrece cu multe tradiţii interesante, cu dansuri şi muzică naţională. Deosebite sunt şi nunţile de aici, aşa că, dacă aveţi posibilitatea să ajungeţi la vreo una, mergeţi neapărat.

În general, poporul kârgâz este unul primitor şi binevoitor, dar ar fi bine să ai grijă la ce şi cum vorbeşti despre naţiunea lor, pentru că s-ar putea ca vacanţa să devină una mai periculoasă. Chiar dacă Kârgâstan este considerat o ţară mai sigură decât altele din Asia Centrală, aici sunt destul de răspândite infracţiunile – furturile şi crimele. Asta în special, dacă vorbim de capitala ţării. Astfel e bine să aveţi grijă la buzunare, mai ales în zona pieţelor. De asemenea, dacă mergeţi la cluburile de noapte de aici ar fi bine să întrebaţi de cei de la hotel care sunt mai sigure. Este o ţară cu probleme mari de corupţie, aici se dă şi se ia mită, iar dacă ai bani eşti rege. Dar dacă ai grijă de aceste aspecte, călătoria în Kârgâstan poate deveni una memorabilă şi inedită.

Kârgâstanul este o ţară enigmatică şi interesantă, o destinaţie pentru turiştii interesaţi de cultura şi tradiţiile unui popor, pentru cei care preferă să simtă gustul vieţii nomade în schimbul uneia luxoase de la oraş, pentru cei care ştiu să se bucure de ceea ce ne oferă natura – muntele, pădurile, lacurile muntoase, dar şi pentru cei care iubesc o odihnă activă şi, pe alocuri, extremală.

Galerie foto

 

 

Posted in Blog, Locuri vizitate and tagged , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *