Cinci argumente pentru a călători prin Europa iarna

Te-ai gândit vreodată să călătoreşti prin Europa pe timp de iarnă? Şi nu! Nu doar pentru a vizita minunatele târguri de Crăciun din Viena, Praga sau Frankfurt…

Chiar dacă iarna ni se asociază mai mult cu muntele şi pârtia de schiat, există o mulţime de motive să-ţi faci vacanţa de iarnă în marile oraşe europene. Dacă te tentează ideea şi nu ţi-ai epuizat bugetul de sărbători, ai toate şansele să ai parte de o vacanţă la super preţ! Ianuarie şi februarie (dar şi începutul lui decembrie) sunt ideale pentru a încerca aromele locale şi pentru a gusta din nebunia iernii, cu oferte de vacanţă avantajoase!

Turişti mai puţini

Paris

Turnul Eiffel, Paris

Pe timp de iarnă în marile capitale europene poţi să te plimbi în voie pe străzi, fără să fii nevoit să calci în picioare alte sute şi mii de turişti. Asta spre deosebire de vară, când în unele zile (cu călduri înăbuşitoare) n-ai unde arunca un ac pe străzile Parisului, Barcelonei sau ale Romei. Mai mult decât atât, cozile la intrarea muzeelor sau a altor obiective turistice se micşorează simţitor, aşa că nu mai e nevoie să pierzi atâta timp preţios. Domul din Milano sau Sagrada Familia din Barcelona arată la fel, fie iarnă, fie vară, diferenţa constă în zecile de minute pe care le vei petrece la coadă pentru a lua bilete. Podul Carol din Praga este cu mult mai fermecător atunci când este străbătut de câţiva localnici sau turişti liniştiţi, decât pe timpul verii, când practic nu ai pe unde călca. Lipsa jumătăţii de miliard de turişti care vizitează ţările europene în lunile de vară face diferenţa.

Preţuri mai mici

Prague-bridge-winter

Podul Carol, Praga

O consecinţă naturală a numărului mai mic de turişti este scăderea preţurilor, care se aplică atât la hoteluri, cât şi la transportul aerian şi feroviar. Şi pentru ca oferta să fie şi mai ademenitoare, hotelierii ori proprietarii de pensiuni îţi oferă şi servicii din afara ofertelor obişnuite, fără să fie nevoie de vreun cost suplimentar. De exemplu: un transfer gratuit de la aeroport, acces la piscină, o masă în plus sau chiar o excursie în împrejurimi. Discounturile sunt mai mari şi mai frecvente în micile oraşe şi în regiunile care depind de veniturile provenite din turism, decât în metropolele şi în marile regiuni comerciale.

Soare primăvăratic pe timp de iarnă

În unele regiuni ale Europei iarna e plăcută şi caldă ca o adevărată primăvară. Sudul Spaniei, sudul Franţei, Sicilia, Grecia, Cipru şi insula Creta îşi aşteaptă turiştii cu plaje însorite şi terasele deschise, unde vei putea savura în tihnă un suc, o bere sau o băutură tradiţională. Poate că nu va fi îndeajuns de cald încât să te bronzezi, dar dacă în plină iarnă ţi se face dor de primăvară, acestea sunt destinaţii perfecte. În plus, vei putea admira o mulţime de locuri turistice, cum ar fi ruinele greceşti sau castelele franţuzeşti, fără să existe pericolul de a face insolaţie, aşa cum se întâmplă deseori vara.

Atracţiile „indoor” 

Domul din Milano

Domul din Milano, Italia

Europa este foarte bogată la capitolul „cultură indoor”, adică „de interior”, cum ar fi muzee, galerii de artă, palate şi catedrale. Pe timp de iarnă te vei putea plimba nestingherit pentru a admira operele de artă, dar nici nu vei îngheţa, în caz că te sperie frigul iernii. De asemenea, teatrele şi sălile de concerte sunt mai pline pe timpul iernii decât în celelalte sezoane. Plus la asta, Europa găzduieşte iarna multe festivaluri. Nu ocoliţi nici pub-urile, care par mult mai primitoare după prima ninsoare, mai ales în ţările scandinave, în Germania, Marea Britanie şi Irlanda.

Doar iarna te poţi bucura de Pieţele de Crăciun

Germania

Berlin, Germania

De cum scad temperaturile, marile oraşe ale Europei se gătesc de sărbătoare. Din noiembrie până la început de ianuarie, străzile sunt luminate de sărbătoare, iar căsuţe cochete din lemn prind viaţă în locurile importante din marile oraşe. La Budapesta, Viena sau Strasbourg aromele vinului fiert şi ale turtei dulci se răspândesc ameţitor iar obiectele de artizanat, făcute de meşterii populari, sunt numai bune de luat în bagaje.

P.S.: Fă-ţi iarna căruţă şi vara sanie

Iar dacă nu te-am convins să-ţi faci bagajul şi să porneşti la drum iarna, nu uita că acum e timpul să-ţi pregăteşti vacanţa de vară. Sigur ai auzit de expresia „fă-ţi iarna căruţă şi vara sanie”. Ea se aplică perfect atunci când vine vorba de planificat vacanţe şi călătorii. În luna februarie mai toate agenţiile scot la bătaie ofertele pentru sezonul estival. Reducerile pentru early booking ajung şi până la 40% aşa că nu strică să arunci un ochi din timp pe site-urile de profil sau pe ofertele agenţiilor de turism.

Posted in Lucruri utile and tagged , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *