Ce să vezi în Bruxelles – impresiile Girafei Călătoare!

Bruxelles – capitala Belgiei, capitala Europei, o mixtura dintre vechi şi modern, un oraș multicultural şi multilingv, sediu al Familiei Regale, dar şi al multor organizații europene. Un oraş care te face să te întorci iar şi iar la el…

Girafa Călătoare a vizitat oraşul Bruxelles primăvara trecută şi chiar dacă simte că nu a descoperit nici jumătate din frumuseţile capitalei belgiene, vă va povesti în acest articol despre ce i-a plăcut în acest oraş european.

Cum am ajuns în Bruxelles

În Bruxelles am ajuns prin Bucureşti. Am luat bilete de avion la un preţ destul de bun de la Blue Air (www.blueairweb.com), iar bilete de întoarcere le-am luat de la Wizzair (www.wizzair.com), pentru că aşa era mai convenabil. Evident, le-am comandat online în prealabil. În Bucureşti am ajuns cu un autobuz de rută, care circulă zilnic din Chişinău, la diferite ore ale zilei sau ale nopţii. Aeroportul din Bruxelles este destul de simplu şi mic, iar de acolo poate fi luat autobuzul până în centrul oraşului, care e cam scump, în jur de 13 euro.

Bruxelles_Bilete

Ţi-am povestit în articolul despre Amsterdam despre City Bus, ei bine ţi-l recomand şi aici. Un tur City Sightseeing cu un autobuz Hop-On, Hop-Off va fi mai mult decât informativ, vei avea un ghid audio în căşti, în diferite limbi ale lumii şi o mulţime de obiective turistice de vizitat. În Bruxelles sunt două linii de City Bus, care trec prin diferite zone ale oraşului. Dacă ai timp şi bani, îţi recomand să le încerci pe ambele, care în total adună 22 de staţii, la cele mai populare destinaţii turistice. Poţi coborî la oricare dintre acestea şi urca în alt autobuz, căci acestea circulă din jumătate în jumătate de oră. Biletele pentru un tur City Sightseeing îl poţi comanda şi online. Chiar dacă acestea costă destul de mult în Bruxelles, Girafa le recomandă, pentru că sunt şi informative, şi interesante, şi mai oferă şi diferite reduceri la muzee, restaurante şi alte locaţii.

Ce să vezi în Bruxelles

Ca sediu al Parlamentului European şi al Comisiei Europene, orașul poate pretinde la titlul de capitală de facto a Europei. Evident, dacă ajungi aici, trebuie să vizitei aceste obiective. Recomandabil să o faci de 8 mai, când are loc „ziua uşilor deschise”.

Locul care a impresionat-o cel mai mult pe Girafă este Grand Place (Grote Markt), aceasta este piaţa pe care Victor Hugo o considera cea mai frumoasă din Europa. Şi într-adevăr, aşa este! Grand Place este o impresionantă piață medievală, înconjurată de clădiri cu vechimea de 300 de ani. Piața capătă un aspect deosebit noaptea, când are loc un spectacol de lumini şi culori pe fundalul clădirilor. În timpul sărbătorii „Ommegang” în piața se instalează un impresionant covor din flori, format din mii de begonii colorate. Evenimentul are loc o dată la 2 ani, în luna august, aşa că dacă sunteţi liberi în alegerea perioadei în care să călătoriţi, mergeţi în Bruxelles anume în perioada sărbătorii.

Evident, una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice ale oraşului Bruxelles este Manneken Pis (tradus literalmente, „Băieţelul pişăcios”). Manneken Pis este pentru Bruxelles ceea ce Turnul Eiffel este pentru Paris sau Statuia Libertăţii pentru New York. Exista o mulțime de legende pe seama statuetei din bronz, cea mai cunoscută spunând că un copil a salvat Bruxellesul de la nimicire. În secolul al XVII-lea, la un moment dat, olandezii au vrut să dea foc cetății. Când au dat foc fitilului, un băiețaș pierdut, ce rămăsese în afara cetății, a urinat pe fitil și astfel a rămas celebru.

Prima impresie pe care a avut-o Girafa când a văzut această renumită statuie a fost: „E aşa de micăăă?!” şi, probabil, aşa face majoritatea lumii care o vede. Este curios faptul că acest „băieţaş” are o garderobă impresionantă de peste 750 de costume, care sunt păstrate în Casa Regelui din Piața Mare vis-a-vis de Primărie. Acesta este îmbrăcat periodic în diferite costume naţionale sau de sărbătoare.

Apropo, există în Bruxelles și o replică feminină: „fetița pișăcioasă” în zona străzii Măcelarilor, dar şi un căţel care face aceeaşi faptă „ruşinoasă”. Apropo, în Bruxelles, la fel ca în Amsterdam veţi vedea şi WC-uri pentru bărbaţi (pisoare) în plină stradă.

New folder

Atomium este un alt obiectiv turistic cunoscut al orașului Bruxelles. Conceput de către arhitectul André Waterkeyn pentru Expoziția Internaționala din Bruxelles din 1958 – cea mai mare manifestare şi prima de acest gen de după Războiul Mondial. „Monumentul” reprezintă o moleculă cristalizată de fier (cu cei 9 atomi de rigoare), mărit de 165 de milioane de ori. Construcția are 102 metri înălţime şi cu cât de îndepărtezi, pare mai mare şi mai interesantă. Atomium nu este doar un monument, în fiecare sferă a construcţiei este câte un punct de vizitat – o expoziţie, o proiecţie de film, iar în cea mai înaltă se găseşte şi un restaurant.

Atomium se află în apropiere de Parcul Bruprack (prescurtare de la Parcul Bruxelles). Aici veţi putea vizita şi Parcul Mini Europa, unde veţi găsi reproducţii în miniatură a celor mai cunoscute atracţii turistice ale Europei. Parcul este destul de interesant pentru cei care nu au mai văzut aşa ceva în alte ţări, dar Girafa a rămas uşor dezamăgită de calitatea construcţiilor şi de cele văzute, mai ales în raport cu preţul de intrare destul de mare, cam 13 euro pentru o persoană.

Net

Bruxelles are şi o mulţime de muzee interesante: Muzeul Regal de Arte, Muzeul de Instrumente Muzicale, Muzeul de Armament, Muzeul de Maşini Vechi, Muzeul Cinematografiei şi multe altele, dar în această scurtă vacanţă nu am reuşit să le vizităm pe toate.

Parcurile din capitala Belgiei sunt şi ele impresionante, cu lacuri străvezii, cu tot felul de păsări, cu bănci şi atmosferă plăcută. Unul dintre cele mai frumoase parcuri de aici este Parcul Jubileului, unde se află şi un frumos Arc de Triumf. Nu mi-au plăcut unii copaci din parcurile lor, pe care îi cioplesc astfel încât să crească într-o direcţie anume şi arată destul de urât (cel puţin, aşa arătau primăvara).

Dacă vreţi să vedeţi oraşul de sus, puteţi găsi un punct panoramic la Palatul de Justiţie, la coborâre veţi avea la dispoziţie un lift din sticlă (gratuit), care oferă şi el senzaţii interesante.

Câteva cuvinte despre localnici… şi despre altele

În general, localnicii sunt binevoitori, îţi zâmbesc şi te ajută dacă ai nevoie. Şoferii sunt şi ei de treabă, sunt atenţi şi-ţi dau prioritate, chiar dacă au verde pentru mers, în schimb trebuie să le arăţi respectul şi să-i mulţumeşti cu un simplu gest.

Pe străzi veţi vedea multe biciclete şi biciclişti, chiar dacă nu la fel de multe ca în Amsterdam, veţi vedea foarte mulţi turişti cu rucsacuri mari în spate şi multă lume care aleargă. Dimineaţa sau seara, tineri, copii sau vârstnici, cu căşti în urechi sau fără, oamenii de aici iubesc să alerge.

Despre cazarea în Bruxelles nu vă voi spune acum multe, pentru că de această dată, Girafa a rămas la neamuri şi a făcut economii (apropo, o soluţie convenabilă despre care spuneam şi în articolul „Cum să găseşti cazare ieftină pentru vacanţă”).

La Bruxelles, de cele mai multe ori, e timp ploios, dar dacă ai noroc să prinzi vreme bună, oraşul îţi va oferi o experienţă frumoasă. În general, nu sunt foarte multe obiective turistice, încât să ai nevoie de două săptămâni ca să-l vizitezi, dar oraşul îţi poate oferi multe impresii plăcute. În plus, aici te poţi relaxa la o bere bună şi la o gustare din scoici delicioasă.

Dar despre experienţa gastronomică a Girafei Călătoare în Bruxelles, despre ce a mâncat, unde anume şi, desigur,despre câtă bere a băut în oraşul cu unele dintre cele mai diverse şi gustoase tipuri de bere veţi afla în articolul următor.

Posted in Blog, Locuri vizitate and tagged , , , , , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *