Bere, scoici şi ciocolată la Bruxelles!

Belgia este cunoscută drept un maestru al ciocolatei şi al berii, iar cartofii-pai şi fructele de mare sunt alte delicatese ale zonei. Ce răsfăţuri culinare îţi poate oferi Bruxelles, capitala belgiană, descoperă în acest articol!

Girafa Călătoare ţi-a povestit despre experienţa ei în frumoasa capitală europeană în articolul precedent, unde a scris despre cele mai interesante atracţii turistice ale oraşului. Pe lângă monumente şi clădiri, ceea ce atrage într-o ţară sau alta este bucătăria tradiţională, cea care o reprezintă cel mai bine.

Belgia nu este o ţara tocmai ieftină, însa dacă vei încerca felurile de mâncare tradiționale – în restaurante, taverne mai retrase sau la terasele de la colţ de stradă – vei găsi multe bunătăţi.

 Bere, bere, bere – de toate gusturile şi culorile!

7076009533_63e79fc340_k

Voi începe călătoria mea culinară cu berea, pentru că Belgia oferă o gamă extrem de diversă de tipuri de bere – toate diferite şi toate bune! 

Blondă sau brună, de 2%, 5% sau 14% alcool, din cireşe, zmeură sau alune… orice îţi trece şi nu-ţi trece prin minte. Nu-ţi ajunge nici o lună să le încerci pe toate, deşi… berea belgiană este atât de bună, încât experimentul merită…

Belgienii au o cultură aparte de a servi berea – fiecare tip se consumă dintr-un anumit tip de pahar şi nu din oricare halbă şi, de regulă, paharele sunt de 0,2 sau 0,3 l şi mai rar vezi halbe mai mari de atât. Asta, spun ei, pentru ca berea să fie mereu proaspătă. Zic că e o idee bună, mai ales dacă vrei să reuşeşti să guşti cât mai multe feluri.

Dacă vreţi o experienţă interesantă în acest domeniu, recomand localul Delirium Tremens (se traduce ca „белая горячка”), unde veţi găsi peste 2000 de tipuri de bere din întreaga lume. La halbă sau la sticlă, înşirate într-un meniu cât o revistă de câteva zeci de pagini, iubitorii de bere vor găsi acest local drept un adevărat rai. Aici nu se prea mănâncă, de aceea e bine să nu vii chiar cu stomacul gol.

2

Delirium Tremens – localul în care poţi găsi 2004 feluri de bere

În meniul de la Delirium Tremens nu am găsit berea Chişinău, în schimb am văzut bere Baltika, din care se consumă şi pe la noi. Desigur, nu m-am oprit la cele internaţionale, pentru că dacă vii aici, vrei să o guşti, în primul rând, pe cea locală.  Şi da, m-am convins, belgienii ştiu să facă bere bună!

Cartof-pai, inventaţi de belgieni

Frites-4Belgienii se lauda că ei au inventat cartofii prăjiţi. Că e aşa sau nu, cert e că în Bruxelles cartofii-pai sunt deosebiţi şi chiar dacă nu eşti mare amator, se merită să încerci măcar un „cornet” cu cartofi – îi găseşti la orice colț de stradă, numiţi frites, serviţi într-un coif de carton. O porție (mare) costă în jur de 2,5 Euro și primești la pachet și un sos la alegere.

Cu sos sau fără, la o terasă, în restaurant sau pe strada – oriunde există un locșor în care să găseşti cartofi-pai. Ce e așa special la cartofii belgieni? Cred că au ei vrun secret, căci îi mănânci cât a zice „Bon Appétit!”.

 Un castron cu scoici, vă rog! 

Aproape toate restaurantele din Bruxelles au în meniu moules-frites care înseamnă o porție sănătoasă de scoici cu sos, lângă o garnitură la fel de mare de cartofi prăjiți. De obicei, scoicile se servesc într-un fel de castronaşe. Girafa a mâncat la o terasă un castron de vreun kilogram de scoici, gătite delicios. DSCN2637Tot în Bruxelles vei găsi şi melci gătiţi foarte bine.

Dacă te plimbi pe străzile din spatele Casei Regale din Grande Place, vei da de zona de see-food, aici iubitorii de produse de mare se pot delecta cu tot felul de specialităţi excelente.

Ciocolată? Aici!

Recunoscută pe plan internațional ca fiind cea mai bună din lume, ciocolata belgiană este şi destul de scumpă. De la clasicele praline la diverse figurine din ciocolata, de la batoane şi tablete până la ciocolata caldă  sau ciocolată cu foiţă de aur – găseşti de toate în magazinele de specialitate.

2 (3)

Căutătorii de produse de calitate pot merge la magazinele de tradiție din Bruxelles, Godiva şi Leonidas fiind cele mai reprezentative, dar şi cele mai piperate ca preț. Ceva mai ieftine pot fi găsite la supermarket-uri, însă calitatea lor este mai îndoielnică. Girafa şi-a luat dulciuri de la Chocolatier Neuhans, destul de bună dar nu „orgasmică”. 

Belgienii fac şi deserturi savuroase, începând cu franţuzescul croissant la tradiţionalele vafe cu tot felul de umpluturi cu frişcă, ciocolată şi fructe şi până la deserturi delicate, servite în restaurante de lux.

Unde a mâncat Girafa Călătoare

În Bruxelles se găseşte unul dintre cele 170 de restaurante Hard Rock Cafe din lume şi cum Girafa Călătoare e fană a acestui local, nu putea să nu treacă pe aici. Aici poţi mânca, oricând, gustos şi bine, chiar dacă nu foarte ieftin. Pentru cei care nu au citit articolul despre Hard Rock Cafe, spun pe scurt – este o cunoscută reţea de restaurante, care are în jur de 170 de localuri în peste 50 de ţări ale lumii, cunoscut prin mâncarea gustoasă, dar mai ales prin colecția de relicve care se găsește aici – piese vestimentare, instrumente muzicale şi alte obiecte ce au aparţinut cândva marilor legende muzicale.

2 (4)

Hard Rock Cafe – localul preferat al Girafei Călătoare

Girafa a mâncat şi o specialitate mai deosebită în restaurantul „Le Clan des belges” şi anume „Măduvă de os”. Ei bine, nu se serveşte doar măduva, ci împreună cu vreun kilogram de carne, dar cică măduva este delicatesa. Aceasta se serveşte, de cele mai multe ori, unsă pe pâine, dar… multă lume gustă şi nu mai mănâncă niciodată după asta. Şi apropo, aşa a făcut şi Girafa. Berea este bună şi aici, iar la sfârşitul mesei, surpriză! – se aduce un borcan cu jelly bear (jeleuri).

21La Becasse este un alt local interesant pe care l-am vizitat în Bruxelles. Acesta este cunoscut mai mult printre localnici, nu este unul plin de turişti, în schimb aici poţi simţi spiritul local. Taverna are şi o mini berărie, unde se produce bere doar pentru vizitatorii localului. Apropo, aici poţi să-ţi comanzi şi un fel de „platouri” cu bere, a câte 4 tipuri, pe care trebuie să le bei într-o anumită ordine ca să le simţi gustul adevărat. O experienţă interesantă!

Apropo, se zice că din vremuri de demult, mai în fiecare cartier din Bruxelles erau tot felul de cafenele, brutării şi berării de familie. Mici, ieftine şi cu tradiţii de secole, acestea se mai găsesc şi în prezent. Iar o gustare pe aici, se merită!

Reţeaua Paul e potrivită şi ea pentru gustări – vei găsi aici sandwich-uri, croissante şi tot felul de copturi gustoase, bune de luat la pachet. 

Dar dacă nu vrei să mănânci, ci doar să guşti cât mai multe feluri de bere, atunci recomand Delirium Tremens, despre care am scris mai sus. Ei bine, am mai mâncat şi la alte terase sau restaurate, ale căror nume nu mai contează atât de mult, pentru că în Bruxelles, mai peste tot, se mănâncă gustos.

Toate mâncărurile Europei în Bruxelles

Pentru că Bruxelles este o capitală cosmopolită, cu multe naţionalităţi care locuiesc aici, evantaiul de restaurante internaționale este extrem de larg. Se pare că fiecare naţionalitate a adus tot ce e mai bun din bucătăria sa. Vei găsi în Bruxelles restaurante franţuzeşti, greceşti, italieneşti, vietnameze şi desigur, chinezeşti – care, apropo, sunt cele mai ieftine peste tot în lume. Pe lângă bucătăria locală, orașul atrage prin restaurantele de lux în care bucătarii pregătesc versiuni unice şi personalizate ale diverselor tipuri de mâncare internaţională.

În general mâncarea (şi băutura) din Bruxelles îi va mulţumi şi pe cei mai pretenţioşi! Multă lume revine în acest oraş anume pentru asta, să mănânce bine, să se delecteze cu bere bună şi să se relaxeze pe adevăratelea.

Posted in Blog, Gastronomie and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *