Află cum să-ţi alegi echipamentul de schi!

unclerooney.com

Iarna îşi intră încet-încet în drepturi, iar pasionaţii de schi din toată lumea îşi pregătesc echipamentul şi buna dispoziţie pentru a-şi da frâul liber pe pârtii. Girafa Călătoare îți spune câteva secrete despre cum să-ți alegi echipamentul, ca să ai parte de un schiat de nota 10.

Echipamentul de schi asigura 100% din satisfacția de a schia, de aceea el trebuie ales cu mare grijă. În unele zone montane poţi închiria echipamentul complet de schi, dar există unele riscuri – să nu-ţi fie comod, să nu-ţi fie pe măsură sau să te bată rău la buzunar. E mult mai deştept să te pregăteşti de acasă. Cel puţin, să-ţi achiziţionezi costumul de schi şi accesoriile necesare, pentru că schiurile propriu-zise şi beţele le poţi închiria cu uşurinţă direct din magazinele de pe pârtie.

Costumul de schi trebuie sa fie din materiale ușoare, cât mai impermeabile, să aibă o căptușeala de calitate şi să fie rezistent la vânt. Este recomandat ca acesta să fie din doua piese pentru a fi mai flexibil. Alege un costum uşor şi cald, dar nu voluminos.

Clăparii (aşa i se spune încălţămintei de schi) trebuie să fie confortabili şi durabili. Încălţămintea ideală este cea care menține gleznele într-o poziție corectă, este uşoară şi caldă, în același timp. Încălţămintea trebuie să aibă marginile înalte, pentru a nu pătrunde zăpada în interior. Nu se recomandă încălţămintea din blană naturală pentru schi.

Underwear. Nu se recomandă şosetele clasice, din bumbac, la fel ca şi orice alt element ce are contact cu corpul. Bumbacul va absorbi umezeala şi aceasta va răci corpul. Pentru caldură maximă poarta şosete subţiri, sintetice sau cu amestec de lână, deasupra genunchiului. În magazinele specializate se găsesc atât ciorapi, cât şi alte elemente vestimentare (pantaloni, bluze) special concepute pentru schi. Acestea au beneficiul că împiedica transpirația, sunt uşoare şi calde şi lasă pielea să respire.

Casca este una din cele mai importante accesorii ale echipamentelor de schi, fiindcă protejează capul în cazul căderilor, prevenind accidentele. În situația în care casca nu are interior detașabil, este obligatorie utilizarea cagulei – pentru a absorbi transpiraţia.

Ochelarii trebuie să fie flexibili şi compatibili cu casca, astfel încât marginile ochelarilor să se muleze pe conturul căștii şi să se închidă ermetic. Este bine să alegi anume ochelari pentru schi, dar dacă nu ai această posibilitate, foloseşte, cel puţin, ochelari de soare. Ei îţi protejează ochii de vânt, dar şi de combinaţia orbitoare soare-zăpadă.

Mănușile se recomandă sa aibă următoarele caracteristici: sa fie dintr-un material călduros, impermeabil, sa aibă izolare bună şi să mențină căldura în interior. Nu lua în nici un caz mănuşi din piele, nu sunt comode pentru schi şi se deteriorează rapid.

Schiurile, snowboard-ul, beţele pentru schi le poţi închiria cu 6-7 euro pe zi, direct din magazinele de pe pârtie. Dacă alegi să-ți procuri echipamentul, cel mai bine este să apelezi la serviciile profesioniștilor de la magazinele specializate.

  Echipament second-hand?

Echipamentul pentru schi este, în general, destul de costisitor, de aceea mulţi recurg la echipamentul second-hand. Este o variantă bună, dar doar în cazul în care costumul de schi îți este comod și pe măsură, iar echipamentul (schiurile, snowboard-ul) corespunde nivelului tău de pregătire. Schiurile trebuie alese cu mare grijă, dupa greutate, consistență, rigiditate, manevrabilitate, stabilitate etc. Vestimentația, încălțămintea și accesoriile trebuie să le alegi după principiile descrise mai sus – indiferent dacă optezi pentru nou sau second hand.

Posted in Lucruri utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *