5 lucruri de care trebuie să ţii cont când mergi la schi

Fie că eşti începător, fie că eşti deja schior profesionist, Girafa Călătoare ţi-a pregătit un şir de sfaturi care-ţi vor prinde bine, dacă în iarna asta alegi să te distrezi la maximum la munte.

1. Alege echipamentul de schi cu grijă, pentru că acesta asigura 100% din satisfacția de a schia. Cele mai importante componente ale unui echipament de schi sunt: costum de schi, clăpari, cască, ochelari, schiuri/snowboard. Află recomandările girafei vizavi de alegerea echipamentului AICI.

2. Ia-ți un instructor, mai ales dacă ești începător. Este foarte important să înveți să schiezi corect din prima. Pe lângă asta, un instructor te va ajuta să avansezi pe pârtii mai interesante, ca să nu stai toată vacanța pe pârtia pentru începători.

Ai nevoie de cel puțin 3 lecții de schiat cu instructor profesionist, după care să exersezi cât mai mult. Dacă orele individuale sunt prea scumpe, mergi la câteva lecții de grup, care au un program mai rigid, fixat pentru fiecare zi, dar sunt mai ieftine. În unele ţări, cum ar fi spre exemplu, Ucraina, la Bukovel, există o şcoală de schi unde primele 3 lecţii se oferă gratuit, dar doar pentru începători şi doar dacă te înscrii din timp.

Poți apela și la salvamontiști, în cazul în care nu te isprăvești cu schiurile, ei îți vor da întotdeauna un sfat. Privește și câteva ore video pe youtube, înainte de a merge la munte, ele te vor pregăti, cel puțin, moral. Vezi aici câteva lecţii video în limba rusă: Lecţia 1, Lecţia 2, Lecţia 3 sau aici o serie de lecţii în limba engleză.

Nu încerca niciodată snowboard-ul pentru prima dată fără instructor. Chiar dacă te pricepi la schiat, cu snowboard-ul ar putea să o dai în bară, dacă nu apelezi la ajutorul specialiștilor.

3.  Fii foarte atent la trecerile dintre pârtii.

Pârtiile se împart în 3 categorii, în dependență de gradul de dificultate: albastre (ușoare, pentru începători), roșii (medii, pentru inițiați) și negre (complicate, pentru profesioniști). Începe cu cele mai uşoare şi ai mare grijă să nu le încurci. Urmăreşte indicatoarele de pe marginile pârtiilor, pe care arată culoarea și numărul. E bine să ai o hartă a pârtiilor, în caz că te rătăceşti.

4. La cine apelezi în caz de accident?

Dacă ai nevoie de ajutor pe pârtie, caută oamenii în oranj sau albastru (depinde de zonă), aceștia sunt salvamontiștii sau jandarmeria montană. De asemenea, e bine să porţi cu tine telefonul mobil. Numărul de urgență 112 poate fi apelat chiar și atunci când nu ai o cartelă. Cere ajutor nu numai atunci când tu ai nevoie, dar și atunci când vezi că altcineva are nevoie de ajutor sau a suferit un accident.

5. Obligatoriu ia asigurarea medicală pe pârtie (nu o lăsa la hotel). În cazuri de urgență, s-ar putea ca cei de la asistența medicală să nu va ia de pe pârtie pâna nu prezentați asigurarea. În multe situaţii, poţi primi ajutor medical, chiar dacă nu ai poliţa cu tine, dar va trebui să plăteşti şi să-ţi reîntorci banii de la Compania de asigurări, abia când te întorci în ţară. Cel mai bine este, însă, să aveţi mare grijă şi să evitaţi orice tip de accidente!

Posted in Blog, Lucruri utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *