Vica Mazilo: Sunt mândră de orașul în care învăț! [Cluj-Napoca]

Vica Mazilo este o tânără originară din Moldova, care-și face studiile la Cluj-Napoca, în România. Spune că este îndrăgostită de acest oraș și nu este aici ceva care să nu-i placă… Pune suflet, pasiune și energie în fiecare lucru pe care îl realizează și la fel o face când vorbește despre orașul care a primit-o cu brațele larg deschise.

În interviul ce urmează descoperă orașul Cluj-Napoca prin prisma unei studente!

 De cât timp eşti în Cluj şi cu ce te ocupi în acest oraș?

Am ajuns în  Cluj-Napoca acum 3 ani  din dorință de a face studii de calitate. Sunt studentă la Universitatea Babeș-Bolyai, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și sunt mândră de orașul în care învăț! Am și un sticker pe notebook – “I love Cluj” (râde).

FSEGA

FSEGA (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor) la care Vica îşi face studiile

Am ales Clujul pentru că este un centru universitar recunoscut prin cele mai bune universități din țară și chiar la nivel internațional. Este un oraș ce oferă multe oportunități studenților, există o mulțime de asociații sudențești, activități și ocupații.

Cum ai caracteriza Clujul în 5 cuvinte?

Studențesc, mic, colorat, prietenos și fabulos!

Care este primul lucru care te-a surprins aici – în sens pozitiv sau dimpotrivă?

Cel mai mult m-a surprins arhitectura acestui oraș, deși venisem cu ochii în lacrimi am reușit printre ele să văd clădirile impunătoare și frumusețea Clujului. Am rămas plăcut surprinsă cât de curat este… Este un oraș adaptat studenților, începând cu facilitățile și gratuitățile pentru studenți până la atitudinea oamenilor din troleu față de studenți.

Ce ai recomanda turiştilor să vadă neapărat în acest oraş?

Fiecare are propriile preferințe, eu aș recomanda turiștilor să viziteze Grădina Botanică din Cluj-Napoca, care a fost fondată în 1920 și are o suprafață de 14 ha, ba chiar are și o grădină japoneză.

Aș recomanda să treceți prin Piața Muzeului, care se află în centru. Aceasta  găzduiește Casa-muzeu Matei Corvin, o piață de suvenire, biserica franciscană, un obelisc realizat în memoria vizitei la Cluj a împăratului austriac Francisc I (1806-1835) şi a reginei Carolina Augusta.

În perioada caldă a anului în piață sunt deschise multe terase unde poți savura o băutură sau o mâncare gustoasă. Piața Muzeului se încheie cu Parcul Caragiale, un loc destinat amatorilor de role și skating.

Dacă ați ajuns în Cluj-Napoca, trebuie neapărat să mergeți la Teatrul Național, biletele nu sunt atât de scumpe (să vă asigurați că spectacolul are loc în Sala Mare).

Mergeți neapărat la Cetățuie, este un deal de unde se vede tot Clujul, noaptea este un peisaj de poveste! Cînd mergeți spre Cetățuie alegeți traseul ce trece peste pod, una din cele mai mari frumuseți ale Clujului este zona Hídelve („Capul de pod”) unde sunt două palate Széky și Babos amplasate pe malurile rîului Someșul, create din concurența familiilor burgheze la sfârșitul sec. XIX-lea, pentru a demonstra care este cea mai frumoasă clădire.

Trebuie să vedeți Catedrala Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului din Piața Avram Iancu și pe bulevardul Eroilor să mergeți către Piața Unirii în care se află Biserica Sf. Mihail.

Clujul are o mulțime de locuri frumoase chiar dacă este un oraș mic, mi-ar fi greu să mă opresc doar la câteva. Mai sunt o sumedie: Parcul Central, recent reconstruit, Teatrul Maghiar, Cimitirul Central, Muzeul Etnografic, Iulius Parc Gheorgheni… În oraș se simte influența maghiară și austriacă, însă aceasta îi dă un farmec deosebit.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca noaptea. Vedere de la „Cetăţuie”. Foto: Vica Mazilo.

Ce mâncăruri tradiţionale de aici trebuie să guste neapărat un turist? Presupun că multe sunt asemănătoare cu cele de la noi…

Nu sunt asemănătoare! Transilvania a fost puternic influențată de germani, austrieci și maghiari. Amprenta se simte şi în bucătăria locală. Una din mâncărurile zonei este ciolanul afumat cu fasole, la fel și costița de porc marinată. Încercați şi ciorbă de burtă, dar nu tuturor le place, are un gust specific. Ciorbița mea preferată este Ciorbă de pui a la Grec, am învățat să o gătesc după o rețetă tradițională a unei gospodine din Cluj.

Recomandă-ne nişte localuri unde poţi mânca gustos, tradiţional şi nu foarte scump.

Fabrica de Bere Ursus (să gustați neapărat o bere nefiltrată), Lunch Box City, Memo 10, este un local de tip “autoservire” se gătește gustos și relativ ieftin.

Cum îţi poţi petrece timpul liber în acest oraş?

Uhuu, dar cine va avea timp liber în acest oraș? Pe lîngă destinațiile de mai sus, Clujul are multe cluburi și pub-uri, evident, doar e oraș studențesc. Poți savura o înghețată în Piața Unirii sau citi ceva în librărie – majoritatea au colțuri amenajate unde poți citi liniștit, orice vrei, fără să cumperi vreo carte, s-o pui pe raft și să revii. În oraș sunt multe târguri, festivaluri, expoziții și pentru împătimiții de shopping, cele două mall-uri situate în părți opuse ale Clujului.

Cum este viaţa de noapte a acestui oraş?

Viața de noapte este agitată în centrul orașului, iar în zonele de la periferie e liniște completă după ora 22. Dacă ziua vizitezi palate și clădiri istorice, să nu te miri că noaptea din subsolurile lor se aud bass-uri de muzică electro, house sau rock (râde).

Recomandă-ne nişte posibilităţi de cazare accesibile din oraş.

Hmm… Sincer nu prea știu, dar dacă știi din timp că vii, cel mai ieftin ar fi un loc în unul din căminele studențești, va trebui să rogi pe cineva să-ți planifice o cazare…

Cum sunt oamenii din Cluj-Napoca?

Pur și simplu minunați, își cer scuze dacă te-au atins abia cu mâna, când coboară din troleu îți oferă biletul compostat, zâmbesc și vorbesc foarte mult la telefonul mobil, aproape tot timpul (urăsc asta).

In piata Muzeului

Vica Mazilo. În Piaţa Muzeului, Cluj-Napoca.

Există nişte reguli în acest oraș, de care e bine să ții cont?

– Dacă oferi locul unui bătrîn în troleu/autobuz s-ar putea să refuze, majoritatea refuză, deși e amabil să le oferi locul.

– Nu circula fără bilet, poți lua foarte ușor amendă!

– În oraș nu întâlnești prea mulți romi, doar în anumite zone, dar ar fi cazul să ai grijă.

– O călătorie cu taxiul nu este scumpă (comparativ cu orașele europene), dar dacă vii de la aeroport ar fi cazul să precizezi din start prețul unei călătorii, uneori poate fi mai scumpă decât în mod normal.

– Aeroportul e aproape de oraș, de aceea zilnic vezi cîte 5-6 avioane zburând deasupra ta, Clujenii nativi nu ridică capul după ele (râde).

Ce evenimente interesante (festivaluri, competiţii, concerte) au loc în acest oraş, pe care se merită să le vezi?

Clujul găzduiește TIFF-ul ( Transylvanian International Film Festival) care este printre 10 cele mai interesant festivale de filme din lume. În cadrul festivalului sunt prezentate filme din toată lumea, proiectate în cinematografe și în aer liber (în Piața Unirii, sau în cartierul Mănăștur), prețul unui bilet fiind de 10 lei (RON). Sunt multe festivaluri organizate an de an printre care: BookFest, Napoca Folk Festival, Anim’est, Comedy Cluj și cel mai gustos – Festivalul Înghețatei.

Apropo, municipiul Cluj-Napoca a obţinut statutul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015, iar primarul Emil Boc este de părere că acest lucru reprezintă paşaportul pentru câştigarea statutului de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Există ceva ce nu-ţi place aici?

Nu exista așa ceva! Poate… doar faptul că toamna cerul e împânzit de ciori și e multă ceață. 

Ce locuri interesante sunt în apropierea oraşului?

Municipiul Cluj cuprinde multe cetăți și palate aflate nu departe de Cluj-Napoca. În apropierea Clujului se află şi Salina Turda, care merită văzută. 

Girafa Călătoare îți mulțumește! Ne revedem la Cluj!:)

 Fotografii de Vica Mazilo.

Posted in Prietenii girafei and tagged , , , , , , , .