Top 10 oraşe ale lumii pe care e bine să le vezi în 2014

Încă nu ţi-ai făcut planurile pentru vacanţa anului 2014? Poate e timpul pentru o destinaţie mai diferită decât Zatoka, Coblevo sau Mamaia? Ce-ai zice să vezi nişte oraşe cu istorie, cu monumente arhitecturale şi o mulţime de festivaluri şi evenimente în 2014?

Publicaţia Lonely Planet a făcut un top  al celor mai frumoase şi interesante oraşe pe care poţi să le vezi în 2014. Girafa Călătoare le-a analizat şi ţi le prezintă mai jos petru inspiraţie! Şi nu-ţi pune din start bariere de genul: „e prea scump”, „mă mulţumesc să stau acasă anul ăsta”, „mai bine îmi cumpăr un iphone”… Călătoriile te îmbogăţesc mai mult decât orice cadou material, aşa că investiţia merită! Visează! Marchează cel puţin o destinaţie de mai jos (şi nu doar) în planul tău de acţiuni pentru 2014!

Paris, Franţa

Merită să mergi în Paris în 2014, pentru că francezii au pus în practică mai multe proiecte de creare a noi spaţii verzi. Astfel, pe malul drept al Senei veţi găsi acum mai bine de 1,5 km de alei şi piste pentru biciclişti, iar noua piesă de rezistenţă este zona pietonală de aproximativ 2,5 km, între Pont de l’Alma şi Muzeul Orsay. Mai mult decât atât, nouă clopote noi, identice celor medievale, vor răsuna la Catedrala Notre Dame. De asemenea, după ani de renovări, Muzeul Picasso va expune lucrări în interiorul Conacului Marais, ce dateaza din secolul al XVII-lea.  Toate aceste noutăţi, pe lângă alte zeci de obiective turistice bine cunoscute, cum ar fi Turnul Eiffel, Louvre, Musee d’Orsay, Quartier Latin, Arc de Triomphe, Champs-Elysees, Centre George Pompidou, Sacre Coeur , Montmartre etc, fac din Paris o destinaţie perfectă pentru 2014.

paris-france

_____________________________________________

Trinidad, Cuba

Orasul Trinidad se întinde de la poalele Munţilor Escambray şi până la Marea Caraibelor. Clădirile ce fac parte din Patrimoniul UNESCO, arhitectura deosebită din secol XIX, decoraţiile din porţelan franţuzesc, fac din acest oraş unul dintre cele mai atractive oraşe din Cuba. În 2014 se sărbătoresc 500 de ani de la fondarea oraşului, motiv pentru care oraşul va fi împânzit de o mulţime de evenimente culturale. Spectacolele de dans afro-cubaneze, societățile africane cu ritualurile lor, sunetele hipnotice ale instrumentelor de percuție, dansurile salsa – toate acestea creează o atmosferă neobişnuită în acest oraş colorat.

trinidad_(Kuba)_02

_____________________________________________

Cape Town, Africa de Sud

Cei care au călătorit în Cape Town spun că nu există niciodată un moment nepotrivit pentru a vizita acest oraş. În ultimii ani, Cape Town a primit numeroase omagii pentru frumuseţea naturii care îl înconjoară, dar anul acesta, oraşul va deveni şi mai frumos, pentru că va purta titlul de World Design Capital timp de 12 luni. Astfel, cei care îl vizitează vor putea vedea numeroase proiecte ce includ spaţiile verzi, dar şi reamenajarea unor foste cartiere industriale. Cape Town este considerat şi unul dintre cele mai colorate oraşe din lume. Deci, dacă vrei o escapadă mai exotică în 2014 şi ai posibilitatea, vizitează acest oraş.

cape-town-south-africa

_____________________________________________

Riga, Letonia

Riga a fost numită capitala culturală europeană în 2014, motiv bun de organizare a multor evenimente frumoase. Aflată la intersecţia marilor imperii, capitala Letoniei a fost timp de secole o piesă strategică în anexarea de terenuri importante. Astăzi, după două decenii de libertate, oraşul a devenit o capitală de referinţă în zona Baltică. Riga este un oraș în care modernul și istoricul se îmbină în Art Nouveau și arhitectura modernă, iar centrul istoric al oraşului face parte din patrimoniul internațional UNESCO.

Citeşte aici şi articolul Riga şi Umeå – capitale culturale ale Europei în 2014.

RIGA

_____________________________________________

Zurich, Elveţia

Zurich va găzdui Campionatul European de Atletism în luna august 2014, aşa că cei pasionaţi de acest sport, vor avea ocazia să vadă aici „crema atletismului”. Nici viaţa de noapte nu este un aspect de neglijat aici, petrecăreţi din Elveţia şi nu numai, sunt atraşi de acest oraş, care oferă nenumărate distracţii pe timp de noapte. Zurichul bucură turiştii cu numeroase obiective turistice, printre care muzee, catedrale, grădini, dar unii consideră că principala atracţie a zonei nu este oraşul, oricât de pitoresc ar fi el, ci cascada Rinului sau Rheinfall, care este una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase cascade din Europa.

zurich-switzerland

_____________________________________________

Shanghai, China

Dacă China este motorul industrial al lumii, Shanghai este cea mai înaltă performanță a Chinei. Dacă eşti pasionat de modern şi de noile tehnologii, oraşul Shanghai te va cuceri. Transportul cu metroul, care a pornit modest de la 3 linii în 2000, se va extinde în 2014 până la cea de-a 14-a linie, ceea ce reprezintă a triea reţea din lume după lungime. Tot în 2014 vei putea vedea şi Shanghai Tower, cu cele 121 de etaje ale sale, construcţia căruia se finalizează în acest an. Aceasta va fi cea mai înalta clădire din China şi cea de-a doua din lume. Shanghai Tower va gazdui şi un hotel situat la cea mai mare înălţime.shanghai-china

_____________________________________________ 

Vancouver, Canada

Vancouver oferă peisaje montane spectaculoase, parcuri mereu verzi, dar şi plaje curate şi protejate. Situat in Peninsula Burrard, înconjurat de un cadru natural cu mare potenţial, oraşul este unul foarte modern, fiind numit şi Oraşul Sticlei pentru turnurile de birouri si apartamente finisate cu sticla. Turiştii vor putea aprecia  măreţia acestui oraş, încadrat de o natură care nu permite plictiseala: înotul, schiatul sau drumeţiile sunt doar câteva opţiuni pe care le oferă Vancouveroul.

Vancouver

_____________________________________________

Chicago, Illinois, SUA

Oraşul Vântului cum mai este numit, Chicago iese în evidenţă prin arhitectura sa cu zgârie-nori, dar şi prin muzeele sale, care găzduiesc colecţii extrem de importante din lume. Nu trebuie ratat nici Wrigley Field, stadionul de baseball preferat al Americii, care va sărbători în 2014, 100 de ani de la înfiinţare. În vară poţi mergi la Blues Fest, la Wavefront Music Festival şi la Riot Fest.

© 1999 EyeWire, Inc.

_____________________________________________

Adelaide, Australia

În timp ce Sydney şi Melbourne au concurat mereu pentru atenţie, Adelaide s-a transformat cu timpul într-un oraş-gazdă perfect. Aici au loc unele dintre cele mai populare evenimente sportive şi artistice din Australia, dar şi din lume. În 2014 aici se va finaliza proiectul Adelaide Oval, p construcţie neobişnuită, care va lega centrul oraşului cu parcurile frumoase, dar şi cu zona istorică a oraşului.

adelaide oval

_____________________________________________

Auckland, Noua Zeelandă

Auckland este adesea trecut cu vederea de turiştii care se îndreaptă către ţinuturile sudice, însă gastronomia, artele şi căile de navigaţie sunt motive întemeiate pentru a merge în cel mai cosmopolit oraş al Noii Zeelande. Alături de clădiri de patrimoniu şi restaurante găzduite în ambarcaţiuni, trebuie vizitată şi galeria de artă din Auckland, mai ales pentru uimitorul său Atriu de sticlă şi lemn.

auckland

Acestea sunt recomandările publicaţiei Lonely Planet, dar… Lonely Planet nu le ştie pe toate. 🙂

Să aveţi călătorii plăcute, indiferent de destinaţia pe care o veţi alege pentru acest an!

Posted in Topuri and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .