Thailanda, te iubesc!

Blogul Girafei Călătoare găzduiește astăzi un super articol (cât o carte) despre Thailanda, o țară plină de culori și condimente… la propriu și la figurat! Articolul este scris de Mihai Maurizio Gyorgyi în colaborare cu Margarita Bogza și este înscris în concursul Thailanda, te iubesc!, organizat de KLM România în colaborare cu T.A.T. Balkans și Tedoo.ro

Fiecare om trăiește propria realitate, vede viața din propria perspectivă, o gustă cu propriile papile și interpretează lumea prin zecile sale de viziuni și emoții.

Eu sunt Mike, calea academică pe care am ales să o urmez m-a adus în Covilhã, unul dintre cele mai superbe orășele studențesti din Portugalia. „Ce legatură are asta cu Thailanda?” O legatura spirituală copleșitoare, aș spune, transformată într-una fizică reală prin spectrul ființei pe care o ador, jumătate din ceea ce sunt eu. Numele ei este Margarita și a plecat de curând într-o nouă aventură culturală, acolo unde totul să fie diferit de ceea ce a trăit până acum.

Am decis să descriu experiența „noastră” în Thailanda prin prisma unor extrase din arhivele gândurilor materializate prin mesaje telefonice, pe rețele sociale și mail-uri, care circula zilnic între noi, aceasta fiind, deocamdată, unica posibilitate de a fi “alături” în cele mai interesante momente ale vieților noastre.

(07/03/2014, 10:27 AM – ora Thailandei) Scumpule? Neața… sau de fapt, la tine încă e noapte. Îmi imaginez cum dormi dulce și te visezi aici lângă mine. Eu am ajuns cu bine. Sunt în aeroport. Încă nu pot să cred că sunt  la celălalt capăt de lume…

 (07/03/2014,03:29 AM – ora Portugaliei / 10:29 AM ora Thailandei) Babe? Nu dormeam…îmi imaginam cum e aeroportul în care ai ajuns, din câte aeroporturi am văzut, probabil niciunul nu e ca cel de acolo, oare ce vezi pe geam? Cum ți se par oamenii? Care e atmosfera? Îmi trec prin minte sute de imagini despre locul în care ai ajuns…ești în Thailanda! Te rog să nu uiți să îmi povestești zilnic din experiențele și emoțiile tale, vreau să le trăim împreună, chiar dacă o putem face doar pe cale virtuală.

 În sfârșit mi-a dat un semn de viață, mi s-a mai luat o piatră de pe suflet să facă loc la 10 alte pietre. Sper să ajungă bine pe insulă, să fie întâmpinată de oameni fericiți, să fie în siguranță. O să dorm după ce știu că e în noua ei casă culturală.

 (07/03/2014, 08:32 AM – ora Portugaliei / 15:32 AM – ora Thailandei) Tocmai am aterizat în Koh Samui. Un aeroport mic, dar deosebit de verde și îngrijit,m-a întîmpinat după o oră de zbor care a trecut cât 10 secunde. Am cumpărat un bilet tocmai pe ultimul loc din avion, în speranța că după mai mult de 24 de ore de călătorie o să stau în liniște să mă minunez de peisajele ce apăreau după acel mic gemuleț prăfuit al aeronavei Bangkok Airwais. Ahhh, știi scumpule, universul  mi-a demonstrat încă o dată că lucrurile se întâmplă exact cum vrea el, ci nu noi. Lângă mine a luat loc un bărbat. Înalt, cu barbă, păr lung prins cu un elastic la spate și ohohho cât el de mare rucsacul, a zâmbit prietenos și imediat a întins mâna să facem cunoștință. ”Brunoji” se autoprezintă el, cu un accent pronunțat al unui austriac. Și aici a fost să fie… Pe parcursul întregului zbor am vorbit despre lecțiii de spiritualitate, despre meditații și Tai Chi, căci el venise tocmai din Austria să își petreacă întregul concediu într-un mediu plin de energie divină, pleca spre Koh Phangan. (Destinație ce m-a intrigat enorm, cu atât mai mult că e în imediată apropiere de Koh Samui). 

Gecko Peter

Gecko Peter, colegul de cameră

(07/03/2014, 12:40 AM – ora Portugaliei / 19:40 AM – ora Thailandei) Margarita? Știu că indiferent cât de obosită ești nu vei sta în casă, hai să ieșim la o plimbare. Să vizităm Koh Samui din prima seara împreună, să ne minunăm de ce are de oferit acest colț de rai. Te aștept chiar la ieșirea din curte.

(07/03/2014, 23:12 AM – ora Thailandei) Iubitule? Am să îți zic ceva foarte important. Nu voi locui singură, deja am un ”coleg” de cameră. Numele lui este Peter, l-am botezat în cinstea bunelului Petru, căci uite în luna mai face 80 de ani. Peter e colegul de casă perfect, chiar dacă are o nuanță mai albastruie și plin de pistrui, e foarte econom la mancare și liniștit (cu excepția momentelor când vrea să îmi reamintească că este acasă și începe să strige ”geckoooo…geckoooo”). După ce am stat de vorbă cu Peter, am decis să plec în descoperirea Koh Samui-ului. Eram atât de obosită, dar știi tu că nu am eu liniște și răbdare să stau între patru pereți. Primul lucru ce am făcut, cred că o să râzi, dar am vizitat un salon de masaj. E plină insula de astfel de locuri, dar cică nu în toate găsești maeștri care să își cunoască meseria. O oră de masaj pe melodia ce improviza sunete ale unui mediu natural de pădure, chiar dacă ieșea dintr-un casetofon mai vechi decât mașina bunicilor mei, a fost ca o mână divină de relaxare după un drum atât de lung. Ce mare mi-a fost mirarea când am aflat că, pentru toată această plăcere trebuie să plătesc doar 200 Baht. (4,5€)

Când am ieșit din salon, toată atenția mea a fost acaparată de un apus de soare incredibil care se oglindea în apa liniștită a mării. Am fost hipnotizată de minunăția culorilor pictate pe cer și mare. De câteva ori am închis și apoi deschis ochii, încercând să mă conving că nu visez. Din obișnuință, am întins mâna să te iau pentru a traversa strada spre plaja…am ezitat un pic și apoi am râs. Mi-am dat seama că atât de mult mi-aș fi dorit să fii aici lângă mine. Îmi aduc aminte cât de nemulțumită sunt când vine iarna și apusul soarelui e la o oră devreme, și ce mare îmi este fericirea când vara îmi prelungește bucuria de a mă scalda în razele soarelui. Aici, am fost surpinsă să aflu că la ora 18.30 apusurile sunt la ordinea zilei. Cum adică ???Așa devreme??? Da da, și ce pline de farmec sunt. Dacă ești în zona Bangrak–ului vezi cum cerul ia foc chiar în spatele muntelui, iar flacăra lui se prelinge prin apă până pe turnurile Templului lui Buddha.

Apusul în Koh Samui

Apusul în Koh Samui

Forfota pe străzile Samui-ului începe în jurul orelor 18.00, când căldura amețitoare încet scade, iar oamenii se trezesc la viață. Mici bazaruri cu mărunțișuri casnice și haine de calitatea ”îmbracă o dată și vezi dacă rezistă!”, piețe improvizate pline cu fructe sau produse de mare, vânzători ambulanți ce îți propun pentru 20  Baht carne de pui sau porc preparată în formă de grătar și pentru 40 Baht orice fel de fruct gata curățat și tăiat felii, împânzesc toate străduțele aglomerate ale zonei Big Buddha. Viața de noapte în Samui e foarte activă. Până spre ora 5 dimineață poți găsi deschise farmacii, tonete cu schimb valutar, restaurante, piețe sau puncte comerciale.

Koh Samui Paradise Park

Koh Samui Paradise Park

Din câte mi-am dat seama, există o singură stradă principală și anume cea care face înconjurul insulei. Dacă vrei să fii stăpân pe propriul timp și spațiu, e recomandabil să ai o mașină pentru perioada pe care o petreci aici. Fii pregătit să conduci în stil englez, adică să ai volanul pe dreapta. De regulă, o mașină potrivită pentru Samui e una mare și puternică. Exact așa am făcut și eu…ahahaha. Fericită că am trecut peste frica de a conduce diferit decât am fost obișnuită, în câteva clipe fericirea mi s-a transformat în grijă. Majoritatea drumurilor sunt atât de înguste! M-a luat ”cu furnici” când am trecut prin zone unde eram milimetru în milimetru de a intra în gardurile unor căsuțe. În final am trecut cu brio testul și fericită m-am întors să îi povestesc lui Peter experiența mea. Te îmbrățișez cu drag  și îmi e foarte dor de tine!…Noapte bună.

(14/03/2014, 23:05 AM – ora Portugaliei / 06:05 AM – ora Thailandei) Neața pretty lady. Ai zis că azi vrei să vedem cum arată Koh Samui la răsărit de soare. Hai îmbracă rochița cea cu flori albe, spală-ți ochisorii și  hai să purcedem până nu începe să se lumineze.

Răsărit în Koh Samui

Răsărit în Koh Samui

(14/03/2014, 09:12 AM – ora Thailandei) Nu am știut ce loc să aleg pentru a întâlni soarele. Am tot rătăcit prin Samui până în momentul în care am zărit o rezervație naturală unde cresc palmieri, iar pe fundalul acestora muntele stă în toată splendoarea sa, amintindu-ne cât de plin de frumusețe poate fi. Misterul provocat de ceața de dimineață a oferit acestui răsărit de soare un farmec deosebit, l-a umplut cu spiritualitate. Știi că thailandezii oferă o importanță deosebită acestui domeniu. Apropo de spirite iubitule, vreau să îți povestesc că fiecare casuță sau loc de muncă a thailandezilor  are un locușor special, o mini–căsuță pentru spiritele care au grijă de ei. Fiecare dimineața spiritele sunt cinstite cu mâncare și apă, ele sunt cele ce protejează liniștea și pacea. 

Monumente pentru rugăciuni

Monumente pentru rugăciuni

 (29/03/2014, 11:05 AM – ora Portugaliei / 17:06 AM – ora Thailandei/ Deja ora se schimbase conform echinocțiului de primavară. Thailanda nu schimbă niciodată ora.) Margarita? Ce facem azi? Ce planuri avem în seara asta? Eu zic să mergem să vedem cum e viața de noapte. Spuneai că Chaweng este cea mai aglomerată zonă destinată vieții de noapte. Hai să vedem de ce e așa de aglomerată.

(30/03/2014, 21:02 AM – ora Portugaliei / 03:02 AM – ora Thailandei) Chaweng-ul e nebunie curată!! Aoleu ce aglomerație, ce trafic și câtă lume se plimbă în toate direcțiile posibile. Probabil am avut eu nenorocul să văd acest cartier exact când s-a deschis și primul Shopping Center din Samui. Central Festival a fost azi un magnet pentru toată lumea. Dimineața, din curiozitate, am intrat pe site-ul oficial al Bangkok Airlines să văd dacă găsesc bilete libere spre Samui, totul era vândut!!! Aveam amici pe continent care nu au găsit un bilet liber la avion, autobus sau ferry boat. Totul a fost vândut cu 2 zile înante. Am nimerit și eu printre rătăciții și pasionații de cumpărături. Fără multă dragoste de aglomerație și ”shopping”, mi-am găsit un locușor pe unul dintre leagănele din interiorul complexului și observam cum miile de oameni se grăbeau să achiziționeze lucruri noi. Chaweng-ul e zona perfectă pentru cei care iubesc să iasă din casă în jur de ora 1 AM și să revină nu mai devreme de ora 6 -7 AM.

Magazin de obiecte hand made

Magazin de obiecte hand made

Bar lângă bar, cafenele, saloane de masaj, bărulețe mai dubioase unde stau afară câteva domnișoare cu siluete superbe dar cu voci masculine, cluburi unde bubuie muzica din toate sistemele de sunet existente, dansatori, acrobați, chelneri care fug de la o masă la alta pentru a vinde cât mai multe ”găletușe”, sau cum le zice bunica mea ”căldărușe”, cu alcool. ”Hai cumpărați, hai oameni buni, o găleată cu alcool la doar 300 baht. Vodka, Tequila, Bacardi, tot ce vreți avem”. Îți dai seama că găletușa nu are mai mult de 0, 5 litri, dar e atât de comic să vezi cum lumea bea dintr-o găleată de plastic, în care sunt aruncate 4-5 paiuri ca să poată împărți această bucurie cu amicii…eheheh. Un lucru ce m-a impresionat este că am intrat în cateva cluburi, și majoritatea sunt ”deschise”, mă refer aici la faptul că nu intri într-un subsol, ci din contra, nu există pereți peste tot. Contactul cu realitatea este mereu menținut, chiar au lăsat palmieriii din interior să crească.

Ohhh, am uitat să îți zic ce am văzut azi. În timp ce conduceam spre Chaweng dinspre Bangrak, pe strada numită Ghost Road (deoarece nu apare pe hartă și e o scurtătură mai ciudățică, dar totuși destul de civilizată), pe partea dreaptă am zărit un monument. Am trecut câțiva metri înainte…apoi am decis să mă întorc, căci eram convinsă că nu am înțeles eu bine ce văzusem. Nu nu, nu era doar imaginația mea. Un monument înalt de vreo 3 metri, aurit de parcă ar fi o bijuterie prețioasă, lângă care stateau două doamne thailandeze și puneau flori. Era un ”phalus” gigantic care întrecea la mărime copacii din împrejurimea sa. Eram curioasă să știu ce însemnătate are această capodoperă artistică pentru localnici. M-am apropiat de acele două doamne și le-am întrebat într-o engleză stâlcită, încât nici eu nu am înțeles ce am zis, care e treaba cu acest ”domn” ce stă plin de faimă pe margine de drum. Dânsele de trei ori mi-au răspuns doar ”ok” la întrebarea mea, ahahahah…și am decis să îmi stâlcesc și mai mult engleza ca să ajungem să ne înțelegem. După câteva minute de convorbiri in româno-englezo-thailandeză am înțeles că domnișoarele și doamnele vin aici să se roage pentru un bărbat bogat, în toate sensurile acestui cuvânt. Cică funcționează aici așa ritual… ehehehe.

Zilele treceau într-un ritm cosmic în Portugalia. Fiecare zi se întindea în infinitate, dar în Thailanda timpul zbură cu viteza luminii și Margarita deja trecea a 3-a oara anul ăsta, de la un an la urmatorul.

 (12/04/2014, 09:51 AM – ora Portugaliei / 13:51 AM – ora Thailandei) La mulți ani scumpa mea! E pentru a 3-a oară când întâmpini Revelionul 2014… ahahah, prunc norocos ce ești! Sper să te distrezi la maxim și abia aștept să îmi zici cum petrec oamenii Songkran-ul. Mi-ar face deosebită plăcere să ne udăm unul pe celălalt azi.

Songkran - Revelion thailandez, sărbătorit cu multă multă apă!

Songkran – Revelion thailandez, sărbătorit cu multă multă apă!

 (12/04/2014, 14:10 AM – ora Portugaliei / 20:10 AM – ora Thailandei) Nu am avut nici un chef să ies la Songkran. Am încuiat ușa să nu mă găsească nimeni, dar nu a fost să fie. Știi piesa ”Moldovenii când s-adună, acolo pământul sună”? Nu am fost lăsată în pace până nu mi-au dat o armă de plastic mai mare decât mine și au zis ”Afară!!”.

A plouat!!! A plouat din butoaie, a plouat din găleți, a plouat din furtunuri și arme din plastic, a plouat din orice recipient în care poți depozita apă… Absolut toată lumea iese în stradă – începând cu pici care fug prin curte fără nicio urmă de haină pe ei, și până la bunici care abia își pot ridica picioarele, dar încă păstrează spiritul de aventură și zâmbesc cât îi ține gura. Toți echipați cu arme improvizate și gata de atac când cineva trece pe lângă ei. Am avut ocazia să iau motobike-ul până spre Chaweng (căci acolo era ”main party”, cum le place lor să zică) și apoi am tot regretat de alegerea făcută. Ehehehe….să îi fi văzut cum stau familii întregi, de parcă ar fi ”Echipa Racheta!”. Câte 4-5 oameni pândeau să vadă cine și cum se apropie, alții 5-6 înarmați cu sticle cu apă formau baricade pe mijlocul străzii, iar alții 6-8 fugeau de după colțul casei cu ditamai damigenele care îți asigurau ”dușul” într-o zi atât de călduroasă de aprilie. Acest proces se repeta la fiecare 3-5 minute. Ce să mai zic că aveau și niște prafuri albe, cu care ”m-au pictat” pentru a mă binecuvânta. Vorba poporului spune că spălatul acesta cu exces de apă ajută la curățarea păcatelor și relelor. Când am ajuns în Chaweng – euforie maximă!!! Mii de oameni dansează, cântă, aruncă apă peste toți ceilalți, toți urează celor din preajmă ”Happy New Year”, unii mai scapă și câte un ”Happy Birthday” din greșeală. Totul bine și frumos, dar iubitule…aceasta este ziua cu cea mai mare rată a accidentelor de motobike-uri. Nu e greu de imaginat ce se întâmplă – indiferent cât de atent conduci, dacă zboară în tine de unde nu te aștepți o găleată cu apă, e foarte ușor să fii debalansat de pe mijlocul tău de transport. Un altfel de Revelion, altfel de obiceiuri, altfel de bucurie, altfel de emoții…

8. plaja koh phangan

Plaja Koh Phangan

Întotdeauna am fost indus în stări de dezinteres acut când era vorba de nunți. Acasă, și în cultura vestică, în general, oamenii au uitat ce înseamnă cu adevărat nunta. Am fost veșnic fascinat de cultura, filosofiile, tradițiile și spiritualitatea popoarelor din estul Asiei, iar Margaritei i s-a ivit oportunitatea fantastică de a experimenta una dintre aceste obiceiuri.

 (24/04/2014, 04:00 AM – ora Portugaliei / 10:00 AM – ora Thailandei) ‘neața scumpa mea, ai îmbrăcat ceva alb? Ți-ai împletit coroniță de flori?Mi-aș dori să fiu la astfel de ceremonie. O nuntă în stil thailandez… îmi imaginez că e simplă, dar cu multă importanță spirituală. Sunt sigur, în orice caz, că sunt mult mai frumoase și raționale decât nunțile noastre, haha.

(24/04/2014, 04:00 AM – ora Portugaliei / 10:00 AM – ora Thailandei) Hey, cine-acolo se cere la nuntă? Vino mai repede, căci începe imediat. Uite, tocmai au venit și cei 3 călugări budiști, peste tot e decorat cu flori, darurile sunt pregatite și începe nunta! Fără sarmale, fără dansuri până dimineața, fără ”să curgă vinul din butoaie”… Cei 3 călugări cântă ceva în limba lor pentru a-i binecuvânta pe tineri. Incredibil cât comfort psihic poate crea liniștea mării combinată cu zumzetul călugărilor. Ehhh, multă fericire tinerilor francezi ce au decis să își unească așa destinele!

(27/04/2014, 12:30 AM – ora Portugaliei / 18:30 AM – ora Thailandei) Mike? Ești aici? Am fugit ca o nălucă să prind ultimul ferry spre Koh Phangan. Mai ții minte că ți-am povestit că am întâlnit o mulțime de oameni care mi-au împărtășit experiențele lor despre Phangan? Uite că am decis să văd și eu cum mă întâmpină această insulă.

 (28/04/2014, 03:38 AM – ora Portugaliei / 09:38 AM – ora Thailandei) Cum e? S-au adeverit spusele amicilor tăi? E diferit de Koh Samui? Abia aștept să aflu care e treaba cu Koh Phangan. Trebuie să facem câteva plimbări pentru a descifra misterul lui.

(28/04/2014, 16:12 AM – ora Portugaliei / 21:12 AM – ora Thailandei) Iubite… cât mi-e de greu să exprim în cuvinte ce înseamnă Koh Phangan. În momentul în care am coborât de pe ferry boat s-a întâmplat ceva în interiorul meu. Știi acea senzație când după mult timp nu ai fost acasă și într-o bună zi ai revenit? Wow…așa am simțit eu cu Phangan. M-a luat un val de pace interioară și relaxare. Energia acestui loc curge prin venele mele din momentul în care am pășit pe el. Total diferit de Koh Samui, care e mai urban și aglomerat de felul său. Primii oameni ce i-am întâlnit în port erau niște turiști, care cantau cât îi ținea gura ”Koh Phan gan gan style”. M-am cazat în zona Haad Rin, chiar lângă renumita plaja de Full Moon. Aaaaa, stai că nu ți-am povestit ce e cu acest Full Moon și Black Moon și Half Moon…ehehe, nebunie! Dar prefer să îți povestesc din propria experiență, adică în câteva zile. Deocamdată insula nu e aglomerată, localnicii și câțiva turiști sunt mereu în mișcare. E plin de câini ai străzii, care aparțin tuturor. Sunt blânzi și le place să știe că aparțin cuiva. Sunt foarte respectați, îngrijiți și iubiți.

Câine în Koh Phangan

Câine în Koh Phangan

Sper să pot adormi, căci chiar la colț de stradă este renumitul Cactus Bar – o bombă de nervi pentru toți cei cazați aproape de plajă. Intenționat am ales să stau cazată aici o perioadă de timp, ca să văd cum e viața de noapte a tinerilor. Mdaaa…până la ora 5 dimineață nici zare de liniște, numai bumtzi bumtzi bumtzi și melodii comerciale, tonete improvizate cu renumitele ”găletușe alcoolice” și cafenele deschise non stop. Ce să zic? Merită și asta de încercat. Cu siguranță când vom fi împreună aici va fi diferit… Abia aştept să dansăm pe plaja doar noi doi.

După câteva dintre peripețiile din Koh Samui, eram nemaipomenit de impresionat să aud de Koh Phangan. În timp ce Margarita îmi descria cu intensitate ceea ce vedea și simtea acolo, mi-am adus aminte de un vis, care se repeta în trecutul meu; și din nou, legătura dintre noi ne-a provocat o halucinație când am realizat că descrierea ei despre Koh Phangan se potrivea ca descriere pentru acel vis. Am decis să considerăm lucrul aceasta ca pe încă un semn că ne îndreptăm către un destin comun de călătorii în acest paradis.

(03/05/2014, 11:26 AM – ora Portugaliei / 17:26 AM – ora Thailandei) Ce faci Margarita? Facem turul insulei azi? Google imi zice că e un fel de junglă, o rezervație naturală bine păstrată. Sunt sigur ca va fi o călătorie plăcută.

(03/05/2014, 12:00 AM – ora Portugaliei / 18:00 AM – ora Thailandei) … acum sunt la al treilea popas după tot drumul făcut. Am primit o plăcere enormă din condusul pe marginea litoralului și pe străduțele improvizate printre mii de palmieri. Am făcut pauze la fiecare 10-15 minute pentru că frumusețea locurilor ce le-am văzut nu mă lăsau indiferentă. Scumpule, trebuie neapărat să mergem împreună la Eden Garden Beach și Coco Hut Beach. Mai ții minte imaginile epice cu frumusețea unei plaje exotice cu leagăne și nisip ca pudra de zahăr, care apăruse pentru prima dată pe internet, și toți erau înebuniți de cât de ireale păreau? Uite aici le găsești! Și probabil de asta s-a descărcat bateria aparatului foto exact când eram în drum spre ele. Acestea trebuie văzute în realitate, nu în poze.

Familie de papagali Koh Samui

Familie de papagali. Koh Samui.

Am întâlnit în drumul meu maimuțele, insecte ciudate, reptile, păsări ce poartă curcubeul pe ele și altele care sunt dispuse să mențină o discuție cu tine. Vai ce scumpică a fost una dintre păsările din Coco Hut. Vorbăreață de felul ei, făcea ture pe ramul unui copac și tot mai arunca câte o replică celor ce treceau alături. Eu – iubitoare de a pălăvrăgit pe orice temă – zic, hai să o provoc la conversație. O salut în thailandeză, ea se oprește, se uită la mine dubios și îmi răspunde cu ”hello”, hahaha, s-a prins că sunt ”farang”. O întreb ce mai face și îmi zice ”i love you”, uite uite că am început să ne înțelegem. Hai să o întreb dacă poate să îmi recomande ceva de mâncare, și aici m-a dat gata! ”Miau miau miau” îmi zice ea…ahahahah, cât am putut să râd. Îți imaginezi o pasăre care miaună? O să vă fac cunoștință cu siguranță.

Fiecare moment în Thailanda este un moment nou și se întamplă foarte rar ca o zi să semene cu urmatoarea. Margarita mă surprinde zilnic cu povești noi despre obiceiurile superbe ce le trăiește în Koh Phangan. Toate experiențele sunt ademenitoare și fiecare moment ce îl traiesc cu ea spiritual îmi doresc să îl trăim împreuna și fizic.

(07/05/2014, 10:00 AM – ora Portugaliei / 16:00 AM – ora Thailandei) Margarita? Sper că ai pus telefonul pe silențios. Te rog să faci un video cu ceea ce se întâmplă pe acolo. Câtă lume e? Cum sunt îmbrăcați oamenii? Ce ritualuri au? Știi că sunt pasionat de tot ce înseamnă cultura buddhistă, și mă bucur să văd prin ochii tăi o ceremonie de botez a unui tânăr în călugăr.

(07/05/2014, 11:55 AM – ora Portugaliei / 17:55 AM – ora Thailandei) Daaa…s-au adunat exact 400 de oameni, dintre care 120 sunt familia băiatului, iar ceilalți sunt călugări. În mijlocul acestui grup de oameni sunt câteva covorașe, pe care stau așezați călugării, recipiente mari cu apă pentru botez și o mulțime de daruri din partea familiei pentru templu. Toți cântă o binecuvântare, apoi urmează rugăciuni și înmânarea veșmântului călugăresc. După aproape două ore de ceremonie am fost invitați la masă. Bucatele picante nu puteau lipsi din meniul zilei, ceea ce m-a făcut curioasă să gust din toate. 

Petrecere de „Lună plină”
Petrecere de „Lună plină”

(09/05/2014, 19:00 AM – ora Portugaliei / 01:00 AM – ora Thailandei) În seara asta Eden? Să ai grijă de tine, te rog, mai ales că trebuie să ajungi acolo cu barca. Mi-ai spus multe despre acest loc din povestirile celorlalți… Vreau să știu și eu ce e adevarat și ce nu. Distrează-te atent…

(10/05/2014, 01:00 AM – ora Portugaliei / 07:00 AM – ora Thailandei) ”Cineva mi-a văzut sandalele?” asta e formula de ”bună dimineața” în Eden. Hai să îți descriu cum am văzut eu acest Eden. Am luat taxi – barca de pe plaja din Haad Rin și in 5 minute am ajuns pe o altă plajă, mult mai retrasă și sălbatică. De pe plajă am urcat pe niște bolvani uriași până am dat de un pod improvizat, iar la capăt de drum era Eden! Am zis în sinea mea ”Ohhh…oare ce mă așteaptă?”. E o construcție din lemn pe o stâncă, un fel de terasă etajată, unde lași încălțămintea la intrare și te scufunzi în ritmul muzicii Deep House. Petrecere durează în jur de 15 ore, iar oamenii nu obosesc să danseze. Indiferent de vârstă și naționalitate, toată lumea este într-o altă dimensiune a existenței sale umane. Cei care au fost vreodată acolo știu de ce …ehehe. Acum înțeleg care e motivul că oamenii vin din Surat thani, Koh Samui sau Koh Tao în fiecare sâmbătă să se relaxeze în Eden.

(12/05/2014, 07:08 AM – ora Portugaliei / 13:08 AM – ora Thailandei) În 2 zile e Full Moon, ești pregătită pentru asta? Cu siguranță insula va fi invadată de mii de oameni și poți să uiți de somn pentru următoarele 3-4 zile. 

Full moon sunrise

Full moon Party. Sunrise.

(12/05/2014, 08:05 AM – ora Portugaliei / 14:05 AM – ora Thailandei) De ieri insula a început să fie aglomerată. Portul este plin de oameni care vin din toate direcțiile. Străzile sunt pline de tineri de toate naționalitățile lumii. Azi am făcut cunoștință cu câțiva tineri foarte drăguți din Canada, Marea Britanie, Australia, Columbia, Singapore, etc. Unul mai interesant ca altul, fiecare vreau să povestească istoria lui de viață, chiar dacă de cele mai multe ori îmi dau seama că sunt doar istorioare inventate pentru a atrage atenția celor din jur. Mai ții minte Barul Cactus de la colțul străzii? Ohhohoho…și-a intensificat sunetul de vreo 3 ori și acum bumtzi bumtzi până la 7 dimineața. Cutremură pereții, patul și creierii. Am decis decât să stau în casă și să pierd nervi, mai bine ies să mă pierd în mulțimea care se distrează. Eram în mulțimea de tineri și a început să plouă. Bucuria oamenilor s-a mărit de câteva ori…Tunete, fulgere, nimic nu a putut alunga mulțimea ce își trăiește tinerețea pe plaja de Full Moon. Lângă mine erau doi tineri ce săreau prin nisip în plină euforie. ”Wow, it’s raining, man!!!” zice unul, ”Nooo, it’s not rain, it is blessing from the heaven” răspunde al doilea. Deci, îți dai seama ce fel de tineri vin aici? Ehehe.

full moon

Lună plină în Koh Phangan, Thailanda

(14/05/2014, 01:36 AM – ora Portugaliei / 07:36 AM – ora Thailandei) Bună dimineața inimioara mea…Noaptea asta am avut parte de o priveliște incredibilă. Luna plină a creat atmosferă de poveste, ți-am atașat câteva poze în mail să vezi. Seara asta o să fie mega petrecerea de Full Moon. Oamenii abia pleacă acasă la ora asta. Se duc să doarmă în căsuțele lor cât timp afară sunt în jur de 42 grade la umbră, iar seara ca niște vampiri vor veni iar pe plajă să caute locul potrivit pentru a dansa și cumpăra magicele ”găletușe cu alcool”. Mă strădui să iau aparatul foto cu mine măcar pentru câteva minute… Sper din toată inima să petrecem așa momente împreună… 

Aceasta a fost o părticică din experianța noastră prin îndepărtata și superba Thailandă. Sper că într-o bună zi ne vom putea permite să trăim o nouă poveste, în același loc, dar fiind unul lângă celălalt.

Articol înscris în concursul <Thailanda, te iubesc!>, organizat de KLM România în colaborare cu T.A.T. Balkans și Tedoo.ro

full moon sunrise

Autor: Mihai Maurizio Gyorgyi

Coautor&Fotograf: Margarita Bogza

 

Posted in Prietenii girafei and tagged , , , , , , , , .