Ţări în miniatură cu un farmec deosebit!

Multe dintre cele mai mici state independente de pe planetă nu se află la colțuri de lume, aşa cum s-ar părea. Unele sunt chiar în inima continentelor, înconjurate de ţări faimoase, pline de turişti în fiecare an. Chiar dacă sunt de mici dimensiuni, multe dintre ele se pot lăuda cu peisaje naturale uimitoare, cu monumente arhitecturale deosebite, dar şi cu tradiţii culturale unice.

Girafa Călătoare îţi prezintă cinci state de mici dimensiuni care au un farmec aparte.

 

San Marino

Republica San Marino este unul din cele mai mici state din Europa și din lume. Deşi este inconjurată de Italia, este o republică independentă încă din 1599. Are o suprafaţă totală de cca 60 km patraţi, iar populaţia sa numără în jur de 30.000 de locuitori.

Chiar dacă este mică, ţara beneficiază de peisaje montane superbe, câteva castele din epoca medievale şi din perioada renascentistă foarte bine conservate, care fac din San Marino  unul din cele mai fascinante locuri din zona Europei de Sud. Centrul vechi istoric din orașul San Marino și Monte Titano, care este şi cel mai înalt punct din ţară, au fost înscrise în anul 2008 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. De altfel, anul trecut mica naţiune a avut mai mult de două milioane de vizitatori.

sanmarino

 

Luxemburg

Un alt stat european mic este Luxemburg, care se află între Franța, Germania și Belgia. Aceasta este o țară de basm, cu castele și sate mici, văi împădurite şi zone montane frumoase, care atrage mii de turişti în fiecare an.

Luxembourg are o populație de peste jumătate de milion într-un teritoriu de aproximativ 2.500 kilometri pătrați. Luxemburgul are un impact major asupra vieţii politice, culturale, economice, tehnologice şi bancare a lumii.   Este unul dintre cele mai mici state ale Europei, dar printre cele mai bogate și cu 90%  din cetățeni mulțumiți de viața lor.  Cultura Luxembourgului este un mix între romantismul european și germanismul european, împrumutând obiceiuri şi tradiții de la fiecare. Luxembourg este o țară trilingvă, germana, franceza și luxemburgheza sunt limbi oficiale aici. 

luxemburg

 

Brunei

Brunei este un mic stat suveran aflat pe coasta de nord a insulei Borneo, lângă Malaezia. Pădurile tropicale, râurile liniştite şi recifele colorate de corali fac din acest stat o destinație eco-turistică ideală, în timp ce moscheile de lux, palatele, arhitectura modernă ​​și amestecul de cultură malaeziană și chineză oferă turiştilor din mediul urban o mulţime de noi experiențe.

Brunei este condus de unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, sultanul Haji Hassanal Bolkiah, cel care îndeplineşte totodată şi funcţia de prim-ministru, ministru de Finanaţe şi cel al Apărării. Dinastia din care face parte se află la conducerea sultanatului de 600 de ani.

Brunei-Mosque

 

Liechtenstein

Principatul Liechtenstein  este un microstat alpin din Europa de Vest, recunoscut pentru peisajele montane superbe, staţiunile de schi, arhitectura clasică şi satele alpine liniştite.

Liechtensteinul este situat pe partea superioară a văii Rinului din Alpii Europeni și se învecinează la est cu Austria și la vest cu Elveția. Întreaga graniță de vest a țării este formată de fluviu. Măsurată de la nord la sud, Liechtenstein are o lungime de doar 24 km. Noi sondaje cu măsurători mai exacte a graniței țării din 2006 i-au stabilit suprafața de 160 km patraţi și perimetrul de 77,9 km. Capitala Vaduz are 5.207 locuitori, în timp ce numărul total al populaţiei nu depăşeşte 37.000, dintre care 34% sunt străini. Liechtenstein este cea mai mică țară vorbitoare de limba germană din lume.

În ciuda locației sale alpine, vânturile sudice fac din clima Liechtensteinului una blândă. Iarna, pârtiile munților sunt ideale pentru sporturile de sezon.

liechtenstein (1)

 

Lesotho

Supranumit „Regatul Cerului”, Lesotho este unul dintre cele mai mici state din Africa cu suprafaţa de cca 30.000 km patraţi. Lesotho se află în punctul cel mai de jos al Africii de Sud şi este singura țară din lume, în care întreaga zonă este situată mai sus de 1400 m deasupra nivelului mării. Lesotho este o țară a munților înalți. Peste 80% din teritoriul său se situează la altitudini de peste 1800 m. Ţara este bogată în peisaje naturale impresionante, iar principala activitate turistică de aici este plimbarea în zonele montane, fie pe jos, fie călare.

În trecut, pentru a nu fi colonizată de Africa de Sud, Lesotho a fost protejată de Regatul Unit, iar in anii ’60 şi-a câştigat independenţa.

lesotho-highlands-water-scheme

 Aceste mici, dar frumoase ţări ne amintesc de fraza „Esenţele tari se păstrează în sticluţe mici” sau „Carul mic răstoarnă carul mare”. Despre alte ţări mici, dar deosebite din lume, cum ar fi Monaco, Vatican, Andorra, Swaziland, Girafa Călătoare îţi va povesti într-un alt articol!

Sursa info: Mother Nature Network

Posted in Topuri and tagged , , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *