Şapte festivaluri importante din lume pentru anul 2014

În lume există o sumedenie de festivaluri spectaculoase, pe care se merită să le vezi cel puţin o dată în viaţă. Veneţia, Munchen sau Rio de Janeiro sunt doar câteva dintre oraşele care găzduiesc evenimente pline de culoare şi de veselie. Girafa Călătoare ţi-a pregătit o listă a celor mai frumoase şi interesante festivaluri din lume.

Carnavalul din Veneţia, Italia (15 februarie – 4 martie 2014)

Carnavalul de la Veneţia are o tradiţie foarte veche, încă de prin secolul al XIII-lea. An de an acest carnaval are un program foarte bogat şi distractiv pentru participanţii de toate vârstele, de la concursul pentru cea mai frumoasă mască a unui copil ce are loc în piaţa San Marco, până la concerte de muzică clasică, parade cu diverse tematici sau spectacole de teatru. Cea mai frumoasă parte a Carnavalului însa, este participarea miilor de oameni la parada de măşti, adunaţi într-un amalgam de diversitate şi creativitate. Acestea au loc, de obicei, în ultimele zile ale festivalului.

Carnavalul din Venetia

 

Carnavalul din Rio de Janeiro, Brazilia (28 februarie – 4 martie 2014)

La sfârşitul lui februarie se dă start celui mai faimos şi mediatizat carnaval al planetei. Carnavalul din Rio de Janeiro este practic o petrecere non-stop care are loc în fiecare an în Brazilia. Timp de câteva zile cea mai mare ţară sud americană se lasă de muncă şi se distrează pe străzile oraşului cu dans, parade, bautură şi toată nebunia unui carnaval imens. Te poti bucura aici de costume impresionante, de muzica samba şi de păpuşile gigantice care se scot în fiecare an în oraş. În fiecare noapte din perioada festivalului se organizează petreceri tematice, iar la sfârşitul Carnavalului se dau mii de focuri de artificii.

 

Oktoberfest din München, Germania (20 septembrie – 5 octombrie 2014)

Oktoberfest (în trad. „Sărbătoarea lui octombrie”), este una din cele mai mari serbări populare din lume. Se desfășoară anual, în München, de la mijlocul lui septembrie până în primul weekend din octombrie. La Oktoberfest se bea râuri de bere servită la halbe de un litru. Pe lângă aceasta, la Oktoberfest se poate și mânca bine: jumătățile de zburătoare se perpelesc în văzul lumii, cârnații și fripturile își așteaptă cumpărătorii, iar dulciurile tradiţionale îţi pregătesc un desert excelent. Festivalul repretintă și un parc de distracții pentru toate vârstele și gusturile, cu mașinuțe și ponei, tunelul groazei sau trasul cu arcul la țintă. Deşi aceasta petrecere se ţine şi în alte ţări, nimeni nu a ajuns încă la nivelul germanilor. De altfel, acesta este cel mai mare festival de bere din lume.

Oktoberfest

 

Tomorrowland, Boom, Belgia (27 – 29 iunie 2014)

Tomorrowland este unul din cele mai mari festivaluri de muzică electronică din lume, organizat anual (începând cu 2005) în orașul belgian Boom pe șaisprezece scene aflate pe o suprafață de 75 de hectare, scena principală întinzându-se pe 160 de metri și cântărind 138 de tone. Oameni din toate colţurile lumii vin aici pentru a petrece câteva zile de neuitat. Începând cu 2011, Tomorrowland s-a extins pe durata a 3 zile, depășind 180.000 de vizitatori, iar în 2012 numărul vizitatorilor a depășit 200.000 de persoane

Festival din 2013, a fost mixat de 400 DJ dintre care printre cei mai cunoscuți s-au enumerat: Above & Beyond, Avicii, Basto, David Guetta, Fatboy Slim, LMFAO, Martin Solveig, Nicky Romero, Paul van Dyk, Pendulum, Sander van Doorn, Skrillex ş.a.

 

La Tomatina, Bunol, Spania (27 august 2014)

În fiecare an, în ultima zi de miercuri din luna august, în Spania se desfăşoară unul dintre cele mai amuzante (şi murdare!) festivaluri din lume şi anume La Tomatina. La acest eveniment inedit oamenii, pur şi simplu, ies în oras şi se bat cu roşii coapte.

Numărul estimat de roşii folosite sunt în jur de 150.000, adică în jur de 40 de tone. Luptele durează o oră, timp în care piaţa unde are loc evenimentul devine în totalitate roşie. La sfârşitul „bătăliei”, maşini de pompieri spală cu furtunurile participanţii şi străzile. Acesta este un festival care nu ţine de anumite tradiţii, spaniolii pur şi simplu se distrează, cu muzică, dans şi multe roşii.

SPAIN TOMATINA FESTIVAL

 

San Fermin, Pamplona, Spania (6 – 14 iulie 2014)

Sarbatoarea San Fermin este un eveniment spaniol dedicat Sfântului Fermin, care se celebreaza anual în perioada 6- 14 iulie în oraşul Pamplona, regiunea Navarra.

Punctul culminant al sărbătorii îl reprezintă El Encierro, cursa de tauri și alergători (mozos) pe un traseu stradal format în cartierul vechi al orașului. Deşi este periculoasă, cursa de tauri „El Encierro” adună anual sute de participanţi. Distanţa străbătută în timpul cursei este de aproximativ 900 metri, iar viteza medie de deplasare este de 25 km/h.

În timpul sărbătorii au loc multe alte activități ce umplu agenda acelor zile precum: bătaia cu vin, procesiunea Sfântului Fermin, târgul de taurine, spectacole de folclor, teatru ambulant, sporturi tradiționale, concerte, focuri de artificii, etc. Orașul Pamplona în timpul sărbătorii își multiplică de 15 ori numărul locuitori, ajungând de la 190.000 la aproximativ 2.800.000 persoane.

Encierro

 

Festivalul Holi (martie-mai)

Holi este un festival de primăvară originar din India, dar care se organizează în prezent în diferite ţări şi oraşe ale lumii. În fiecare an mii de hinduşi participă la festivalul Holi, pentru a celebra începutului primăverii. Hinduşii cred că această perioadă este perfectă pentru a se bucura de culorile primăverii şi pentru a-şi lua rămas bun de la iarnă. În timpul sărbătorii participanţii aprind ruguri şi aruncă prafuri colorate unul în altul.  În trecut, pentru respectarea tradiţiilor erau folosite culori de origine naturală, extrase din florile şi frunzele anumitor copaci, dar odată cu trecerea timpului acestea au început să fie produse artificiale.  Este un festival cu adevărat spectaculos şi plin de culoare!

Posted in Topuri and tagged , , , , , , , , , , , , , .