439 views
63119994_tumblr_l6sg5v6gOs1qa52fgo1_500_large.jpg

PARIS: Ce și Unde a mâncat Girafa călătoare

Este deja un lucru arhicunoscut faptul ca locuitorii acestei tari au avut mereu o predilectie pentru lucrurile rafinate ale vietii, pentru frumos si pentru micile placeri care imbraca existenta pe acest pamant. De aici si traditia bucatarilor de renume, a preparatelor cu arome specifice si a bauturilor fine menite sa anestezieze simturile. Pentru cei care iubesc mancarea buna, francezii au pus bazele stilului de gatit cunoscut sub numele de „la Grande Cuisine”, iar locul nasterii lui a fost Parisul.

In capitala Frantei functioneaza peste 5 mii de restaurante, cu bistrouri traditionale frantuzesti. Acestea sunt pentru cei care tin la buget cel mai bun etalon al raportului calitate pret. De altfel in Paris la orice colt gasesti cafenele si taverne, ale caror preparate inunda strazile de arome catifelate. O cafea si un corn devin un „must have” in acest loc plin de savoare. Iar functionalitatea lor nu este doar indreptata catre turisti. Cafenelele si tavernele sunt luate cu asalt chiar de parizieni, care in drumul lor spre casa isi permit un ragaz.

Parisul ca centru culinar al Europei isi trage radacinile din urma cu peste 220 de ani, cand aici au inceput sa infloreasca afacerile cu restaurante. Dar Parisul nu este si capitala culinara a Frantei. Pentru locuitorii acestei tari, preparatele pe care le gasesc in micile localuri de la periferie sunt mult mai atragatoare si mai gustoase decat cele oferite in zona centrala. Poate si pentru ca francezii iubesc aerul acela de tara, fermele care sunt orientate spre preparate regionale sau bucatarii care pun atata pasiune in preparatele lor. In Franta inca exista dispute cu privire la orasul care ar merita sa detina numele de capitala culinara. Iar Parisul este la stransa concurenta cu Lyon. Cert este ca in Paris se imbina clasica bucatarie frantuzeasca cu la „Nouvelle Cuisine” si stilurile regionale de gatit.

Cu un buget redus se poate manca foarte bine la Paris. La micul dejun se poate opta pentru masa la restaurantul hotelului care ofera croissante, cafea si ceva fructe. Este un „petit déjeuner” usor, dar care ofera necesarul de calorii pentru o calatorie de o zi prin Paris. La cina se poate opta pentru un meniu fix, practicat in multe localuri din capitala Frantei. Aceste meniuri fixe costa intre 20 si 40 de euro si cuprind 3, 4 feluri de macare, vin si alte bauturi racoritoare pentru  cei care nu beau. La capitolul specialitati, in Paris se marca fructele de mare ce implica o gama larga de preparate din scoici, calamari, caracatite si alte vietati ce combina esenta marii cu aromele unor condimente bine alese. Frencezilor insa cu siguranta le place carnea. Iar astfel de meniuri sunt consistente in bucati mari de carne de miel, vita sau porc. Cel mai scump loc din Paris este Champs Elysées. Aici turistii pot lasa in restaurante si cateva sute de euro. Preparatele sunt servite insa intr-un mod unic si elegant, iar simtul estetic este intens explotat de bucatarii acestor localuri.

Turistii pot gasi in Paris si localuri in care se vorbeste indeosebi engleza. Acestea functioneaza special pentru vizitatori, iar angajatii sunt orientati pentru a atrage clientii si a-i face sa revina in restaurant. Aici se gasesc de asemenea meniuri fixe pentru turisti care costa intre 10 si 15 euro portia. Dar pentru a simti cu adevarat spiritul francez este necesara o vizita intr-un bistro frecventat de francezi in timpul pauzei de masa de la pranz.

Indiferent daca este vara sau iarna, in Paris se vor gasi mese asezate afara, pe dalele de piatra ale trotuarelor. Asta si pentru ca francezilor le place sa admire privelistea, care indiferent de anotimp ramane la fel de spectaculara. In conditii de vreme rea, majoritatea localurilor ofera mese langa ferestre. iar  aceste locuri de bucura de geamuri inalte prin care se poate urmari tot ce se intampla afara.

Posted in Gastronomie.