Magia sărbătorilor de iarnă la Budapesta

Crăciunul poartă miros de scorțișoară, portocale, vin fiert și cozonaci… Dacă vrei să guști din toate tentațiile acestei sărbători, Girafa Călătoare îți recomandă să vizitezi capitala Ungariei, Budapesta.

În perioada sărbătorilor de iarnă, timp de aproximativ o lună, Budapesta îmbracă haine de sărbătoare și deschide larg porțile târgurilor de Crăciun. Oameni din toate colţurile Europei vin aici pentru ultimele cumpărături de Crăciun, dar mai ales pentru a se bucura de magia sărbătorilor de iarnă, alături de cei dragi.

 Târgul de Crăciun din Piața Vorosmarty

În oraș sunt mai multe Piețe de Crăciun, dar cea mai mare și cea mai cunoscută este Vorosmarty. Situată în centrul vechi al Budapestei, Piața Vorosmarty te aduce într-o lume de poveste.

Sute de căsuțe din lemn, ornate cu ghirlande şi crengi de brad, oameni cu obrajii îmbujorați de frig, dar veseli și binedispuși, brazi împodobiți, un evantai de arome, o feerie de culori și lumini –  toate adunate creează o adevărată poveste de iarnă.

Amatorii de bucate tradiționale sunt întâmpinați aici de un spectacol de gusturi și arome. O mulțime de specialități ungurești aburinde, gătite de cei mai buni bucătari ai țării, te îmbie să le încerci – începând cu caltaboș (un soi de cârnați tradiționali), la kurtoș (cozonac secuiesc, copt chiar în târg) și până la la celebrele sarmale.

Tot aici te poți încălzi cu vin fiert sau cu un punch aromat, servit într-o cană personalizata cu sigla târgului. Poți cumpăra băutura cu tot cu cană, după care să o umpli din nou la jumătate de preț.

Dacă sunteți în căutarea unor suveniruri deosebite, aveți de ales din cele peste 100 de „gherete”, unde veți găsi lucruri cu adevărat unice, cadouri perfecte pentru cei dragi, obiecte de decor și artizanat autentice, dulciuri cu miere și multe altele.

În acest an în piața Vorosmarty de la Budapesta sunt amenajate două scene, pe care în fiecare seară evoluează formații muzicale și colective de dansuri pentru toate gusturile, iar în diminețile de weekend aici se dau spectacole de păpuși pentru copii.

Târgul de Crăciun din fața Bazilicii Sfântului Ștefan

În fața Catedralei Sfântului Ștefan, una dintre cele mai frumoase clădiri ale Budapestei, este amenajată altă piață de Crăciun, mai mică decât cea din Piața Vorosmarty, dar la fel de frumoasă. Panorama care se deschide în fața ochilor este una de vis, alăturarea bazilicii cu această piața dă un farmec în plus sărbătorii. Și aici găsești o mulțime de căsuțe cu suveniruri, mâncăruri și băuturi, doar că zona nu este atât de aglomerată, ci mai “aerisită”. Aici se amenajează anual și un mic patinoar, în mijlocul căruia este amplasat bradul principal din oraș.

Neapărat trebuie să vezi și orașul de noapte, care te va cuceri cu siguranță! De aceea ziua poți alege un autobuz “Hop On – Hop Off”, ca să faci turul orașului și să vezi mai multe obiective turistice, iar seara să mergi la Târgul de Crăciun sau într-o croazieră pe Dunăre. Efectele de lumini create de instalațiile amplasate în piață și pe clădirile înalte din jur, creează o atmosferă de poveste care te îndeamna vrei, nu vrei să te întorci în copilarie.

Târgurile de Crăciun din Budapesta oferă o atmosfera unică, de sărbătoare și bucurie, de aceea dacă ai ocazia, mergi de sărbători în acest oraș! Vei avea parte de un Crăciun feeric!

Posted in Locuri vizitate.