[INTERVIU] Insula Madeira – o bombă emoţională cu efecte pe viaţă!

A străbătut Portugalia de la Nord la Sud, în timpul unui an de studii de master în această ţară, a văzut multe oraşe şi locuri care i-au tăiat respiraţie, dar inima i-a rămas irevocabil pe insula Madeira. Continuăm interviul cu Margarita Bogza, fata îndrăgostită de Portugalia, pentru a descoperi un colţ de Rai – Madeira. 

Citiţi şi interviul „Portugalia este o ţară despre oameni şi despre emoţii, nu doar despre locuri frumoase!

Povesteşte-ne cum ai ajuns pe insula Madeira…

Plecarea pe insula Madeira a fost o experienţă de maximă intensitate. Mi-am făcut un cadou de ziua mea. Madeira este cea mai frumoasă insulă din Portugalia şi, în general, din Europa. O bombă emoţională! Biletul costă cam 35-40 euro din Lisabona sau chiar 60 euro dus-întors. M-am cazat într-o zonă foarte înaltă, din care să văd şi oraşul, şi oceanul, şi munţii. Când am ajuns la hotel şi am ieşit la balcon… credeam că am murit şi am ajuns în Rai. Sincer, plângeam şi strigam de fericire!

Am fost de 2 ori în Madeira, pentru că nu puteam să nu mai revin acolo… Prima dată am stat 4 zile şi am fost mai mult pentru partea de munte şi ocean. A doua oară am stat 3 zile în Madeira, în partea de oraş şi două zile pe insula de alături, Porto Santo, care la fel e foarte frumoasă.

2003_10200501980445380_989943426_n

Insula Madeira, Portugalia

Cum se circulă pe insulă? Transportul public este accesibil?

În oraş este transport public, dar poţi foarte uşor să te plimbi şi pe jos. Însă în partea în care am mers eu prima dată, în zona muntoasă, fără maşină e complicat să te deplasezi. Eu am închiriat o maşină cu 25 euro pe zi. Poţi închiria o maşină cu şofer, dar este cam scump, în jur de 100 euro pe zi. În Lisabona e mult mai ieftin, poţi găsi o maşină bună şi cu 8-10 euro pe zi, dar aici, fiind insulă şi mai puţine agenţii, preţul e mai mare. Dar poţi închiria şi biciclete, maşinuţe electrice, role, orice „mijloc de transport”. Iniţial mi-a fost mai greu să mă orientez, pentru că aici semnele de circulaţie stau unele peste altele, chiar şi navigatorul pe care îl aveam mă ducea uneori în eroare. Madeira este o continuitate  de tuneluri săpate în roca muntoasă a insulei. În viaţa mea n-am mai văzut atâtea tuneluri…

Prin ce te-a cucerit Madeira?

Madeira are multe zone deosebite, una mai frumoasă decât alta, însă eu am fost cucerită de 4 zone pe care le-am vizitat. O zonă este cunoscută pentru plaja vulcanică, cu nisip negru – plaja Prainha. Este formată din ceea ce a rămas din vulcanul din care a „crescut” insula. Plaja se află la o distanţă de 25 minute de mers cu autobuzul, iar preţul unui bilet este de la 2 la 5 euro, în dependenţă de distanţa de la capitala Funchal. Spre plajă cobori cu telecabina, deoarece parcarea este sus pe stâncă, iar plaja într-o zonă ruptă de realitatea orașului.

O altă zonă incomparabilă a insulei este oraşul Porto Moniz. Cele mai mari și mai renumite piscine cu apă de mare se găsesc aici, la aproape o oră de la Funchal… Băile sunt absolut gratuite. Orășelul este foarte pitoresc şi te invita să iei prânzul sau cina în diverse localuri, care îţi oferă priveliști superbe spre ocean. Un meniu complet pentru o persoana ajunge aici în jur de 10 euro.

Altă parte a insulei e formată din oraşe mici, cu capitala Funchal, aici se află şi aeroportul. Apropo de aeroport, este considerat unul dintre cele mai periculoase din lume şi nu pentru că aici ar fi avut loc multe accidente aviatice, dar pentru că pista este foarte scurtă (de circa 1,5 km) şi pentru că începe practic din ocean şi se termină tot aproape de ocean. Funchal e un oraș ce merită străbătut pe jos. O cazare decentă în mijlocul orașului într-o camera dublă pornește de la 15 euro/zi. Preţurile în cafenele şi restaurante sunt destul de accesibile.Un loc care o sa vă facă enormă plăcere să-l vedeți este Mercados dos Lavadores – cea mai colorată şi diversă piaţă. E plină de senzații gustative! Aici veţi găsi fructe care nu mai există nicăieri pe lume decât în Madeira. Vânzătorii te servesc cu orice îţi pare interesant şi îţi trezește curiozitatea. Aici doamnele şi domnișoarele sunt captivate de frumusețea bijuteriilor lucrate manual, iar domnii discută aprins despre tipurile de pești, care se vând la parterul pieții, unii dintre care ajung la 60-80 kg. Noaptea orașul e în plină viață, sunt deschise galerii de artă cu intrări gratuite, cafenele, şcoli de arte, baruri mici…

A patra zonă este zona de munte, o zonă absolut superbă. Dacă ai văzut filmul Avatar, uite aici este ceva asemănător… Munţii parcă-s vii, soarele creează jocuri de lumini şi de culori, prin nuanţele acestora. Aici este plantată şi viţa de vie, din care se produce inconfundabilul vin de Madeira. E o zonă de cascade, munţi, lacuri, peşteri… sate în care există doar 10 case, câmpuri în albastru, în verde… Parcă Dumnezeu ar fi jucat lego acolo. Nu poţi să-ţi dai seama dacă e real. Vrei să stai şi să priveşti într-una… Aceasta zonă recomand să o vizitați cu o mașină luată în chirie, de preferat una mai puternică, căci unghiurile pe care veţi urca sau coborî sunt destul de forțate.

Ce locuri interesante de aici ai mai recomanda?

Madeira este foarte cunoscută pentru o grădină tropicală, care se numeşte Jardim Tropical Monte Palace,  în care există specii de plante şi copaci, care nu există nicăieri în altă parte. Stai lângă un copac de acesta şi-ţi dai seama că nu mai este nicăieri în lume… Pur şi simplu vrei să opreşti momentul şi să-l trăieşti veşnic. Intrarea este 20 euro, dar include şi plimbarea de 10 minute cu telecabina din capitală până pe munte şi o băutură tradițională pe teritoriul grădinii.

Jardim Botanico da Madeira

Jardim Botanico da Madeira

 Şi Grădina Botanică e superbă, cu tot felul de plante, papagali, maimuţele. Odată ce plăteşti intrarea (8 euro) ai dreptul să mănânci o prăjitură şi să bei o băutură tradiţională într-o cafenea din interior. Prăjitură pe care am împărţit-o cu nişte păsări ce-mi ciuguleau din farfurie şi cu nişte şopârle cărora le dădeam firmituri. Aici până şi păsările şi animalele sunt prietenoase, nu le este frică de oameni.

Portul din Madeira

Portul din Madeira seara este spectaculos

În Madeira este şi un port, unde vin de două ori pe zi nave de croazieră mari. Una merge spre insula alăturată, Porto Santo şi alta spre Europa. Se fac şi excursii pe corăbii din lemn, cu pânze, iar seara acestea sunt iluminate foarte frumos… Sunt atât de multe luminiţe, încât ai impresia că ai cerul în faţa ta şi că stai cu capul în sus. Este o trăire emoțională puternică pentru oamenii care știu să prețuiască aventura şi frumusețea.

Recomand şi insula alăturată, Porto Santo, pe care e bine să o străbați cu bicicleta. Nu e aşa de comercială şi aglomerată ca Madeira, e locul perfect pentru a te rupe de existenţa banal umană. Apropo, în Porto Santo am băut cel mai gustos suc fresh de portocale, e incomparabil!

O experienţă foarte faină în Madeira a fost să mă plimb cu sania trasă pe asfalt. Este o tradiţie veche, de pe când existau boierii în Madeira. Era foarte greu să ajungi de pe munte în oras şi astfel au inventat un fel de sanie, cu marginile tocite, care alunecă pe asfalt.  O sanie mare, în care încap 2-3 oameni, cu 2 bărbaţi care o duc, îmbrăcaţi în alb şi cu papuci speciali care să nu ia foc, dacă iau prea multă viteză (râde). Vai, ce comică era! Un bărbat ia viteză, altul împinge sania în spate, apoi urcă amândoi şi dau din picior, ca nişte căluţi. Sunt şi camere video, care înregistrează cele mai comice momente şi poţi lua materialul pe CD. Costă cam 8 euro, pentru 2 persoane. 

Porto Santo Island

Insula Porto Santo, în apropiere de Madeira

Cum e bucătăria tradiţională portugheză?

Majoritatea mâncărurilor se gătesc din peşte. Bacalhau com natas este o mâncare din peşte cu cartofi şi smântână dulce, făcută în rolă. E mâncarea cea mai cunoscută în Portugalia. Francesihna este un fel de sandwich tradiţional, dar şi o adevărată bombă calorică. Arată superb, la gust e minunat, dar simţi că pui câteva kilograme instantaneu. Apropo,  francesihna  merită sa o maninci în oraşul Porto, pentru că se spune că acolo a fost „inventată”. În Madeira sau Porto Santo neapărat să gustați „ bolo de caco”, e una din preferatele mele aperitive. Pâine coaptă în cuptor cu lemne, tăiată când încă e fierbinte, unsă cu unt şi sos de usturoi… aoleuuu, ce bună e!

Din dulciurile lor este renumită în toată ţara Pastel de Nata, unii zic că nu este ceva diferit de alte dulciuri de genul acesta, dar mie îmi place. Bucătăria lor nu este foarte bogată în dulciuri, prăjituri, torturi… mai mult se axează pe peşte, midii, crabi, caracatiţe, melci. Mâncarea lor e foarte naturală, ei nu folosesc uleiul sau tigaia, pentru că gătesc aproape totul la grătar.

483806_10200501984565483_1925749818_n

Margarita cu un localnic în Madeira, gustând o băutură tradiţională

Apropo dacă sunteți interesaţi de bucatele portugheze, pot să vă recomand cu toată încrederea un local portughez în Chișinău, primul şi unicul restaurant portughez – Lisboa. Am mers din curiozitate şi datorită unui premiu câştigat, şi am rămas încântată de cât de gustos se găteşte. Ambianţă portugheză, muzică portugheză şi servicii de deservire impecabile.

Dacă mergi în Madeira şi nu ştii portugheza, te descurci?

Da, majoritatea cunosc engleza. Cel puţin, cei ce ţin de servicii. Dar te ajută, oricum… Portughezul chiar dacă nu va şti cum să îţi explice cum sa ajungi undeva, îţi va spune ceva, numai ca să te ajute…

În interviul precedent ne spuneai că te-au impresionat oamenii acestei ţări. În Madeira cum ai fost primită de către localnici?

Toată lumea e foarte drăguţă şi aici, mă întrebau despre mine, îmi povesteau tot felul de lucruri interesante. Oamenii sunt foarte deschişi la minte, le place să te ajute, să-ţi vorbească. Ei leagă foarte repede prietenii. E o chestie care la început mă speria, pentru că ştiu cât de falşi pot fi oamenii, dar acolo e altfel… ce îi trebuie omului acela de la tine? El vrea doar să-ţi placă în ţara lui. N-am întâlnit nici un portughez care să te agreseze verbal sau fizic, îţi explică de 10 ori, dar nu strigă la tine şi nu vorbeşte urât. Sunt foarte răbdători, nu se grăbesc, nu se ceartă. Şi conceptul tineretului este foarte diferit de cel din Moldova. Ei investesc banii în ei, nu în lucruri materiale, nu în maşini sau apartamente luxoase. Iubesc să călătorească… Deşi, eu dacă aş locui în Portugalia nu aş avea nevoie să călătoresc nicăieri în altă parte decât prin ţară. Sunt foarte norocoşi. Oamenii plătesc mii de euro ca să ajungă la ocean, şi ei trăiesc la câteva minute de el…

Acum am o ofertă de muncă în altă ţară şi am zis că se merită să încerc, dar dacă nu mă voi regăsi, voi face tot posibilul să mă întorc în Portugalia. În domeniul meu, de branding, de comunicare, pot găsi mereu de lucru. Pur şi simplu vreau să încerc şi altceva, dar… Portugalia e viaţa mea, acolo m-am descoperit şi m-am regăsit pe mine însămi, iar insula Madeira a devenit locul meu de suflet.

Girafa Călătoare îţi mulţumeşte pentru interviu!


Toate fotografiile îi aparţin Margaritei Bogza

Citiţi şi interviul „Portugalia este o ţară despre oameni şi despre emoţii, nu doar despre locuri frumoase!

Posted in Prietenii girafei and tagged , , , , , , , , , , , , , .