INTERVIU: Ce trebuie să ştii înainte de a merge într-o călătorie în Thailanda!

La început de 2014, Natalia Bejan – o adevărată pasăre călătoare – a mers pentru două săptămâni în Thailanda, pentru a simţi gustul acestui univers exotic şi total diferit de ce a trăit până acum. Despre călătoria ei frumoasă, a scris pe blogul ei personal, iar Girafa Călătoare i-a găzduit şi ea postarea.

O cititoare a www.giraff.md, Margarita Bogza, la fel iubitoare de călătorii,  ne-a transmis câteva întrebări pentru Natalia, iar noi am intervievat-o pentru ea şi pentru toţi cei care vor să încerce o experienţă inedită în Thailanda!

 

Aş vrea sa știu care a fost modalitatea în care ţi-ai deschis o viză. Cum ai obținut-o şi cât a fost valabilă?

Viza am obţinut-o la Ambasada Thailandei din Praga. Procesul de aplicare e destul de simplu, nu sunt necesare teancuri de documente pentru a aplica. Viza o obţii ulterior în 3 zile. Valabilitatea: dublu la cât am solicitat.

1617446_10151903571253456_549439688_oCât de accesibil este sa vorbești cu localnicii? E ușor să folosești engleza?

Localnicii sunt deschişi şi majoritatea persoanelor din stradă vor depune maximum efort pentru a te ajuta. Chiar dacă nu înţeleg nici un cuvânt, e suficient să punctezi pe hartă locul la care vrei să ajungi. Cele mai utile sugestii totdeauna le-am primit de la managerii de la hotelurile unde eram cazaţi. Ei cunosc deja care sunt întrebările cele mai frecvente şi îţi oferă răspunsuri încă înainte să reuşeşti să-i întrebi ceva.

Ce ar trebui sa avem grijă să purtăm cu noi de-acasă (gen medicamente sau alte lucruri de prim ajutor sau necesitate)?

În primul rând, e necesar de a merge cu minim 2 săptămâni înainte de călătorie la alergolog. Acesta oferă îndreptare pentru vaccina împotriva febrei galbene. În rest, obligatoriu am luat pastile pentru malarie; pastile pentru stomac, pe care, la început, le administram la fiecare masă, pentru a susţine stomacul; pastile pentru dureri de cap. În realitate, nu am avut nici o problemă de sănătate în Thailanda, dar cert e că ar fi dificil să te descurci pe loc, dacă nu ai medicamente, iar sănătatea îţi creează neplăceri.

De cine sau ce ar trebui sa ne ferim? Exista anumite ritualuri în cultura lor pe care trebuie să le respectam cu strictețe ca să nu-i supăram?

Sunt anumite detalii de care ar fi bine de ţinut cont din timp:

1655781_10151903570948456_1355329235_o– În Bangkok toate taxiurile au taximetre, dar nici un taximetrist nu le conectează, ci cere un preţ dublu sau triplu comparativ cu preţul în cazul taximetrului conectat. De aceea, este necesar de a insista de a conecta taximetrul înainte de a urca în maşină.

– În locurile invadate de turişti sunt zeci de localnici care oferă tururi private, la preţuri mai ridicate, în urma cărora ei beneficiază de comision. Pentru a te atrage ei au o strategie: te întreabă unde mergi, după care îţi spune că Ah, păi locul acesta deja este închis, pentru că e ora de rugăciuni şi îşi oferă opţiunea din buzunarul lui. Asta e minciună, nici un local nu este închis pentru rugăciuni sau alte scopuri. Eu am auzit de zeci de ori astfel de oferte J

– Thailandezii au un respect deosebit pentru regele lor. Glume pe seama lui vor fi considerate de cel mai prost gust şi lipsă de respect.

– Nu se oferă „tipsuri” în hoteluri, case de vacanţă. Pe experienţa proprie am văzut că un astfel de gest (încercare) e mai degrabă calificată ca lipsă de respect, pentru că persoanele care te deservesc nu o fac doar pentru bani, ci şi pentru că ei primesc plăcere din acest lucru.

Ce părere ai despre mâncarea thailandeză?

1534882_10151904687548456_472615209_oMâncarea thailandeză e pipărată, dar nu cred că acest lucru prezintă o noutate. Cu siguranţă e gustos ceea ce ei gătesc, mai ales pentru abundenţa fructelor de mare. Şi, apropo, cea mai gustoasă şi ieftină (1-2 EUR) mâncare este cea care se vinde în plină stradă, preparată în faţa ta, în condiţii nu exact igienice, dar cu rezultat autentic.

Trebuie oarecum să recunosc că după o săptămână de mâncare thailandeză eu am cam obosit de ea. Ofertele, însă, sunt variate, de aceea niciodată nu e o problemă să diversifici mâncarea apelând la bucate din bucătăria europeană (acestea, însă, costă mai scump).

 

Mai multe detalii despre călătoria Nataliei în Thailanda, citiţi AICI.

 

 

 

Girafa Călătoare îi mulţumeşte Margaritei Bogza pentru întrebări şi Nataliei Bejan pentru răspunsuri!

 Fotografii: Adrian Lupuşor

Posted in Prietenii girafei.