Descoperă cele mai spectaculoase locuri abandonate din lume!

Sunt locuri uitate de lume, schimbate de trecerea timpului, dar care poartă cu sine o bucată de istorie… Oraşe pustiite, clădiri părăsite, castele abandonate sau parcuri de distracţie lăsate în paragină… Te-ai gândit vreodată la ele ca la nişte obiective turistice? Probabil că nu. Dar dacă eşti pasionat de tot ce are iz de vechi, de istorie şi de mister, aceste destinaţii de vor atrage şi te vor surprinde cu siguranţă! Descoperă mai jos cele mai spectaculoase locuri părăsite de pe glob.

 

Pripyat, Ucraina

Pripyat din Ucraina este, probabil, cel mai cunoscut oraş părăsit din lume. Cândva, acesta era populat de aproape 50.000 de oameni, însă după dezastrul nuclear de la Cernobîl, din 1986, localitatea a fost abandonată. În lipsa oamenilor, natura a pus stăpânire pe oraş, iar rezultatul pare desprins dintr-un film apocaliptic. Până în ziua de azi în Pripyat au rămas în picioare clădiri, acum pustiite şi chiar un parc de distracţii, în care maşinuţele cu care se distrau cândva  copiii au rămas împietrite, ca şi cum turul s-a încheiat cu doar câteva minute în urmă…

Pripiat

 

Castelul Miranda, Celles, Belgia

Castelul Miranda, cunoscut şi sub numele de Castelul zgomotos (Château de Noisy), datează din secolul al XIX-lea şi se află în Celles, provincia Namur, Belgia. Castelul a fost ridicat de aristocrații francezi, dar în timpul şi după terminarea celui de-al doilea Război Mondial a fost transformat în orfelinat. Edificiul a fost părăsit în 1980 din cauza familiei moştenitoare care nu le-a permis autorităţilor să-l restaureze. Vechimea castelului şi nenumăratele poveşti îngropate în zidurile sale au făcut din Miranda un loc preferat pentru „vânătorii de fantome”. Clădirea este planificată pentru demolare în timpul 2014.

Chateau Miranda

 

Calea ferată Canfranc, Spania

Halta Canfranc a făcut parte dintr-o rută internaţională de cale ferată cu trecere prin Spania şi Franţa. Deschis în 1928 , clădirea principală avea 240 de metri lungime, 300 de ferestre şi 156 de uși. Un accident din 1970 a distrus un pod din apropierea gării separând cele două ţări, incident în urma căruia linia de cale ferată a fost lăsată în paragină. Zona este îngrădită și închisă pentru public, cu excepția unor tururi ghidate oferite de agenţiile locale de turism, în lunile iulie și august.

Canfranc Rail Station1

 

Oraşul scufundat, Shicheng, China

Oraşul Shicheng, numit şi Lion City, se află sub ape de peste 50 de ani, din momentul în care hidrocentrala de pe râul Xin’an a inundat zona. Oraşul a fost ridicat acum 1.300 de ani, iar arheologii îl numesc o „capsulă a timpului”, datorită menţinerii relativ stabile a construcţiilor de aici, chiar şi sub apă.  

Underwater City - Shicheng, China

 

Mina de diamante Mir, Estul Siberiei, Rusia

Mina Mir reprezintă al doilea cel mai mare crater făcut de mâna omului pe suprafaţa pământului, având cca. 525 metri în adâncime şi un diametru de cca. 1200 metri. Extragerea diamantelor din această zonă a durat timp de 44 ani, din 1957 până în 2001. Uriaşa zonă industrială a fost lăsată de izbelişte după ce, în urma exploatării intense, a devenit din ce în ce mai greu să fie scoasă la suprafaţă preţioasa materie primă. Spațiului aerian de deasupra minei este închis pentru elicoptere din cauza accidentelor care pot avea loc datorită curenţilor de aer.

Mina de diamante Mir

 

Hotelul din Salto, Columbia

Hotelul a fost dat în folosinţă în anul 1928 şi era destinat în special turiştilor cu bani care veneau să viziteze Cascada Tequendama. Hotelul a fost închis la începutul anilor ’90, pentru mai mult de două decenii, ca urmare a contaminării râului. Localnicii consideră că hotelul ar fi bântuit. Recent, acesta a fost transformat într-un muzeu.

Salto

 

Farul de pe stânci din Aniva, Sakhalinskaya Oblast, Rusia

Farul Aniva a fost construit de japonezi în 1939, pe o bucată de rocă de pe coasta de sud a Sakhalinului. Insula a fost în mare parte nelocuite până în anii 1800, atunci când atât Japonia, cât și Rusia, au devenit interesate de anexarea ei. Insula, a servit în trecut drept locaţie pentru un penitenciar şi a fost motiv de dispută, pentru mai multă vreme, între Japonia şi Rusia. La acest moment, Aniva este controlată de ruşi. În acest an, farul va împlini 75 de ani de la construcţie, însă în prezent nu mai este folosit, iar pereţii construcţiei se dărâmă din cauza furtunilor de pe mare. Farul are 9 etaje şi o înălţime de 30 de metri. Lumina acestui far ajungea cândva la cca 30 de km.

Aniva

 

Castelul Bannerman,  Insula Pollepel , New York.

Insula Pollepel de pe cursul râului Hudson se afla la 80 km de New York şi este alcătuita în cea mai mare parte din roci. Pe malurile sale se află ruinele impunătorului Castel Bannerman, edificiu care datează de la începutul secolului XX şi nu a fost niciodată castel în adevăratul sens al cuvântului. Numele îi vine de la aspectul elegant pe care îl are şi de la Francis Bannerman, un emigrant scoțian care a cumpărat insula în anul 1900 pentru a o transforma în spațiu de depozitare pentru armament.  Se spune ca Bannerman însuși a proiectat clădirea, iar designul excentric a avut rolul de a atrage privirile asupra afacerii sale. Mai multe explozii şi incendii au transformat castelul în ruine. În prezent, Castelul Bannerman este rareori vizitat de turiști, pe de-o parte din cauza accesibilității dificile, iar pe de alta, din cauza riscurilor la care sunt expuși vizitatorii, construcţia fiind în pericol de prăbuşire.

Bannerman Castle - Pollepel Island, New York1

 

 Insula Hashima, Japonia

În trecut, Insula Hashima era extrem de bogată în zăcăminte de cărbune şi era locuită de peste 5.000 de mineri. Când petrolul a luat locul cărbunelui ca principală sursă de combustibil, în anii 1960, minele de cărbune au început să se închidă în toată țara, iar minele din Hashima nu au fost o excepție . Mina a fost închisă oficial în 1974, iar astăzi mica localitate industrială a ajuns pustie, motiv pentru care este numită şi Insula Fantomelor. Ea a devenit subiect frecvent de discuție printre entuziaști de ruine.

Hashima Island

 

Spitalul Militar din Beelitz, Germania

Paturi ruginite, clădiri acoperite cu viță de vie și coridoare goale, cu pereții acoperiți de graffitti este tot ceea ce a rămas dintr-un spital gigantic, în care odată a fost tratat liderul nazist, Adolf Hitler. Clădirea păstrează încă urmele frumuseţii de odinioară, iar localnicii povestesc că în nopţile târzii aud vaietele suferinzilor, care şi-au dat duhul în paturile spitalului.

Military Hospital - Beelitz, Germany

 

Gara centrală din Michigan, Detroit, SUA

Construită între 1912 şi 1913, Gara Centrală a fost la vremea ei cea mai înaltă clădire din lume a unei gări. Linia de cale ferată s-a închis în 1988, iar planurile de restaurare a clădirii au eşuat.

Michigan Central Station

 

Auditoriumul Orpheum, New Bedford, Massachusetts, SUA

Auditoriumul s-a deschis în ziua în care Titanicul s-a scufundat, adică la 15 aprilie 1912 şi avea capacitatea de a găzdui 1500 de oameni. Astăzi, o parte a clădirii este ocupată de un supermarket, dar restul a rămas încremenit în timp. 

Orpheum Auditorium

 

Hristos al Abisului, Italia

Hristos din Abis reprezintă una dintre cele mai cunoscute statui subacvatice, reprezentându-l pe Iisus. Statuia din bronz a fost realizată de artistul Guido Galleti în 1954, are 2,5 m înălțime, cântărește 260 kg și îl întruchipează pe Iisus, cu brațele întinse privind spre suprafața apei.

Il Cristo degli Abissi este situată în Marea Mediterană, la adâncimea de 24 de metri, în apropiere de localitatea Porofino, Liguria. Există o copie a statuii, în mărime naturală, în interiorul abației San Fruttuoso, lângă Portofino. În fiecare an, în ultima duminică din iulie, are loc o ceremonie în memoria tuturor celor care și-au pierdut viața în apă. Ceremonia religioasă se ține pe țărm, noaptea, iar scafandrii coboară în mare la Hristos și Îi pun pe cap o cunună de lauri.

Christ of the Abyss

 Sursa info: www.distractify.com

Posted in Topuri and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .