407 views
Amsterdam_Top Ten Food

Ce și Unde a mâncat girafa in AMSTERDAM

Amsterdam nu numai ca ofera o experienta unica turistilor in ceea ce priveste obiectivele turistice dar totodata si multe experiente culinare extraordinare pe care multi nu le vor uita niciodata si pentru care mai mult ca sigur se vor intoarce in orasul ce a redefinit imbinarea dintre nou si vechi, antropic si natural apa si pamant.

Ceea ce Amsterdamul ofera in materie de experiente culinare reprezinta o varietate de preparate culinare tipice prin care orasul si toti locuitorii sai se redefinesc zilnic. Turistii ce sunt dornici de experiente noi fabuloase trebuie sa fie pregatiti sa incerce combinatii intre sarat si dulce, iute si amar, peste pescuit in Olanda si preparate orientale. Tot acest amalgam placut isi are originea in perioada de expansiune a Imperiului Olandez pe intreg mapamondul si exista sanse mari ca turisti din foste colonii olandeze sa regaseasca in recuzita culinara a Amsterdamului preparate tipice locurilor native.

Preturile in Amsterdam la restaurante ce ofera un meniu cu trei feluri incep de la 15 euro la cel mai ieftin restaurant pana la 65 de euro pentru un restaurant elegant cu pretentii.

Ceea ce olandezii apara cu stoicism este mandria lor vis-a-vis de talentul lor in producerea de branzeturi si produse lactate care de care mai variate si speciale ca gust si textura. Olandezii numesc branza „Kaas” (oarecum similar cu romanescul „cas” sau morfologic cu „cheese”, cuvantul englez pentru branza) dar acest cuvant simplu si scurt nu defineste nici pe departe varietatea si imensitatea de tipuri si specialitati de produse lactate pe care experienta culinara neederlandeza o are de oferit.

Odata pronuntat cuvantul „Kaas” olandezii adauga doua adjective: „jong” and „oud”, care inseamna, primul, o varietate de branza tanara, nematurata cu textura moale si cremoasa, iar cel de-al doilea o varietate de branza „invechita” cu textura mai consistenta si un gust mai ascutit si puternic. Un lucru este cert: iubitorii de branza, la fel ca si cei de mancare picanta, vor avea ce povesti si degusta in acest centru cultural-social al Europei. Ceea ce este in mod sigur placut este faptul ca toate cafenelele si restaurantele precum si anumite magazine de tip fast-food (desi este pacat sa vizitezi Olanda si sa mananci la fast-food) ofera la micul dejun cafea cu branza pe bucati mici de paine. O alta varianta pentru iubitorul de branza ajuns la Amsterdam este sa incerce branza pregatita de fermierii care vand diverse sortimente unice in lume de cele mai multe ori la standuri in diversele piete ale Amsterdamului. Toate sortimentele de branza si lactate se incadreaza intr-o gama de preturi pe care orice turist si-o poate permite, in medie 8 euro per kilogram, si chiar daca anumite sortimente sunt foarte scumpe si sunt foarte apreciate de cunoscatori, multe pot fi incercate gratuit sub forma de mostre oferite de vanzatori.

Alte optiuni culinare sunt reprezentate de „Stroopwafel”, care sunt o versiune de sandwich foarte subtire din doua bucati foarte cremoase de vafela cu o umplutura dulce si lipicioasa de melasa care in mod sigur va face iubitorii de dulciuri sa se linga pe degete pentru preturi sub 2 euro. Alte dulciuri pe care orice turist le va gasi din abundenta sunt „Pannekoeken” si „Poffertjes”, doua sortimente de patiserie. Primul sortiment este similar clatitelor frantuzesti dar diferite in sensul ca sunt facute dintr-un aluat care nu este dulce iar in mod traditional se servesc cu sirop olandez putin acrisor dar se poate opta si pentru diverse topping-uri precum dulceata de cirese, inghetata dar si sunca si branza multumita caracterului lor fara gust ce le permite combinarea cu orice alt ingredient intr-un mod indedit pentru preturi in jurul a 1 euro. „Poffertjes” sunt similare gogosilor se servesc pudrate cu zahar si margarina cu care se servesc fierbinti la un pret similar Stroopwafel-urilor. Aceste doua sortimente de patiserie ofera experientei culinare din Amsterdam o tenta speciala iar preturile se incadreaza in niste limite derizorii care permit oricui degustarea sau consumarea pana la satietate, pentru cei gurmanzi.

Acestea sunt doar o mostra a varietatii culinare pe care Amsterdamul o ofera oricui si oricine va putea gasi un fel de mancare sau sortiment pe care sa il poata consuma cu placere.

Posted in Gastronomie.