„Alpinism” pe crestele îngheţate ale Cascadei de la Ţâpova

Un grup de tineri din Moldova au cucerit „culmile” îngheţate ale cascadei Ţâpova, la propriu. În plină iarnă, când apa cascadei formate de râul Ţâpova a îngheţat, un grup de tineri pasionaţi de căţărări şi-au spus că pot încerca „alpinismul” şi în Moldova.

Evenimentul a fost creat pe Facebook, la iniţiativa Elenei Miroslavovna care practică indoor climbing  (căţărarea, alpinismul) de mai mult timp. La ideea de a merge iarna la Ţâpova s-au alăturat 36 de persoane, dintre care 10 au spus „Da” provocării de a urca pe apa îngheţată a cascadei.

Majoritatea celor care au escaladat cascada sunt oameni cu experienţă în domeniu, alpinişti sau antrenori în domeniu, dotaţi cu echipamentul necesar unei astfel de căţărări, dar au fost şi începători.

„Nu m-am gândit prea mult înainte să urc – simplu și firesc, am urcat… Şi-apoi am vrut să mai urc odată şi-ncă odată… Impresii sunt foarte multe și încă le mai simt şi acum. Ce știu sigur e că mai vreau așa ieșiri, te încarcă pozitiv!” susţine Tatiana Cotiga, care a încercat pentru prima dată căţărarea pe gheaţă.

Ea mai spune: „Să nu credeţi că Moldova nu are alpinişti. Ei sunt mai modeşti şi lumea nu prea ştie despre ei, dar sunt oameni foarte preţioşi, care în viaţa lor au atins vârfuri înalte. Oameni care au mers în expediţii interesante şi au cucerit munţi înalţi, oameni de la care te poţi inspira şi care te motivează să acumulezi în continuare experienţă, ca să ajungi şi tu acolo unde au ajuns ei”.

Chiar dacă pentru unii această experienţă ar părea periculoasă, Tatiana afirmă că este o anumită doză de risc, dar eşti asigurat de un partener şi de frânghii. „În orice lucru este o doză de risc şi anumite responsabilităţi… dar în asta este farmecul, adrenalina” mai spune tânăra.

În Țâpova se poate ajunge cu autobuzul sau cu mașina proprie pe drumul național R20, iar în cazul grupurilor mai mari, pot fi închiriate microbuze pentru călătorii tur-retur la preţuri accesibile.

Cățărarea pe gheață este o formă de alpinism tehnic ce se realizează cu corzi și cu un echipament special de protecție și presupune escaladarea unei formațiuni înclinate de gheață precum ghețari, cursuri de apă înghețate sau suprafețe de stâncă acoperite cu gheață de la precipitații.

1

2

3

4

4a

5

6

7

8

9

10

11

Sursa foto: Tatiana Cotiga, Andrei Pînzaru.

Posted in Stiri and tagged , , , , , , , , , , .